Šta sve donosi iOS 18 nadogradnja

Apple je na WWDC24 događaju predstavio iOS 18, najznačajniju nadogradnju operativnog sistema za iPhone do sada. Ova verzija donosi mnoštvo novih funkcija, uključujući Apple Intelligence, skup funkcija baziranih na vještačkoj inteligenciji.

Nova Siri je sposobnija nego ikada, sa mogućnošću izvršavanja kompleksnih zadataka u aplikacijama. Na primjer, možete zatražiti da pronađe sve vaše selfije na kojima nosite naočare i pošalje ih određenoj osobi. Ove funkcionalnosti su omogućene zahvaljujući novom API-ju koji je Apple stavio na raspolaganje developerima, omogućavajući im da integrišu Siri u svoje aplikacije.

Apple je udružio snage sa kompanijom OpenAI kako bi doveo ChatGPT na iPhone. Siri sada može koristiti napredne mogućnosti ChatGPT-a za složenije zadatke, poput generisanja slika i prirodnijeg razgovora sa korisnicima.

iOS 18 donosi značajne promjene u korisničkom interfejsu, uključujući mogućnost prilagođavanja ikonica aplikacija. Korisnici više neće morati da popunjavaju početni ekran aplikacijama, već će moći da ostavljaju slobodna polja i redove, slično kao na Androidu. Takođe, ikonice će pratiti režim osvjetljenja koji je korisnik odabrao, omogućavajući tamni mod i prilagođavanje boja ikonica.

Control Center je redizajniran kako bi pratio izgled Vision OS operativnog sistema. Korisnici sada mogu sami da biraju koje brze postavke će biti prikazane, uključujući opcije iz aplikacija treće strane.

Apple je uveo mogućnost zaključavanja svake aplikacije pomoću Face ID funkcije, pružajući dodatni nivo sigurnosti. Takođe, korisnici mogu sakriti aplikacije tako da ih neće biti moguće pronaći u pretrazi ili prijedlozima, niti će slati notifikacije.