Šta sve donosi Gemini 1.5 Pro

Google je predstavio Gemini 1.5 Pro, model koji obećava “dramatično poboljšane performanse” u odnosu na prethodne verzije.

Ova najava dolazi nakon nedavne premijere Gemini 1.0 Ultra modela, zajedno sa ažuriranjem Bard chat bota kako bi se uklopio sa naprednijim mogućnostima novog modela.

U svjetlu skepticizma prema vještačkoj inteligenciji, Google ima zadatke da istakne sigurnost svojih proizvoda kako bi zadobio povjerenje korisnika i regulatora. Istovremeno, želi da naglasi unaprijeđene performanse koje njegovi modeli pružaju programerima vještačke inteligencije, potencijalnim kupcima i investitorima koji prate razvoj na tržištu vještačke inteligencije.

Gemini 1.5 Pro donosi rezultate slične onima koje nudi Gemini 1.0 Ultra, ali sa znatno efikasnijim radom i smanjenim računarskim zahtjevima. Ova nova verzija omogućava obradu različitih vrsta podataka kao što su tekst, slike, video zapisi, zvuk ili kod, pružajući svestranije mogućnosti u jednom proizvodu.

Jedna od ključnih karakteristika Gemini 1.5 Pro je mogućnost obrade do milion tokena, što je značajno unapređenje u odnosu na prethodne modele. To znači da model može obraditi preko 700.000 riječi, sate videa, 11 sati zvuka ili bazu koda sa preko 30.000 linija koda. Osim toga, Google je testirao i verziju koja može podržati čak do 10 miliona tokena.

Gemini 1.5 Pro lansiran je sa mogućnošću obrade 128.000 tokena, što je isti broj kao kod OpenAI GPT-4 modela. Takođe, Gemini 1.5 Pro je sposoban da uči nove vještine iz kompleksnih upita bez dodatnog finog podešavanja.

Ovaj model trenutno je dostupan u ranom pristupu za programere i poslovne korisnike, a Google planira da ga učini dostupnijim široj publici u budućnosti. Trenutno, Gemini 1.0 je dostupan potrošačima, dok Pro varijanta košta 20 dolara mjesečno. Ova najava predstavlja još jedan korak ka unapređenju vještačke inteligencije i pružanju naprednih alata programerima i korisnicima širom svijeta.