Šta su pametni prstenovi koji su popularni u Indiji?

Indija je najveće svjetsko tržište pametnih satova, a uskoro će domaća kompanija da lansira i dva nova pametna prstena – gedžet koji polako osvaja korisnike.

Satovi, odnosno uređaji koji se nose na ručnom zglobu i dalje su veoma popularni u Indiji, ali nekoliko domaćih proizvođača elektronske opreme riješilo je da promijeni formu uređaja.

Indijske kompanije BoAt i Noise sada snažno ulaze na tržište pametnih prstenova nakon borbe sa konkurencijom na polju prenosivih uređaja koje proizvode giganti kao što su Apple, Samsung i Huawei. Obje kompanije su najavile da će lansirati pametne prstenove u Indiji u narednom periodu.

Tehnološki divovi poput Apple-a, Samsung-a i Huawei-a dugo su se fokusirali na zglob. Međutim, nošenje sata nije najudobnija opcija za svakoga, a može biti izazovno održavati precizno praćenje podataka jer je potrebno osigurati da pametni sat stoji čvrsto kako bi se dobili tačni podaci. Pametni prsten može biti odlično rješenje, pod uslovom da imate odgovarajuću veličinu.

Prst ima pristup arterijama, do kojih pametni sat ne može doći, rekao je Mohit Kumar, osnivač i izvršni direktor kompanije Ultrahuman za TechCrunch.

“Ako pogledate bilo koje uređaje za pulsnu oksimetriju u medicini, vidjećete da ih stavljate na prst. Ne stavljate ih na zglob. To je prije svega zato što je ovo mnogo bolji izvor podataka”, rekao je on.

Zanimljivo je da je u trećem kvartalu prošle godine Indija je postala najveće svjetsko tržište pametnih satova sa rastom od 167% na godišnjem nivou u čemu je nadmašila SAD i Kinu.

Međutim, pametni prstenovi na drugim tržištima za sada nisu izazvali veliko interesovanje.