Šta nam poručuje novo Windows upozorenje

Microsoft se suočava sa velikim izazovom u podsticanju korisnika da prijeđu sa Windows 10 na Windows 11.

Iako je Windows 10 star skoro deceniju, čak 70% korisnika još uvijek koristi ovaj operativni sistem. Mnogi korisnici ostaju na Windows 10 jer su zadovoljni njegovim funkcijama i ne vide razlog za prelazak na noviju verziju.

Microsoft je sada uveo dva nova banera preko cijelog ekrana koji podsjećaju korisnike na nadogradnju. Baneri se pojavljuju na računarima sa podržanim i nepodržanim hardverom. Na nepodržanim računarimа baner upozorava da neće primati ažuriranja, dok na podržanim uređajima poziva korisnike da zakazivanjem pređu na Windows 11.

Kraj podrške za Windows 10 dolazi 14. oktobra 2025. godine. Nakon tog datuma, korisnici neće primati tehničku podršku ili sigurnosna ažuriranja. Ova situacija posebno pogađa korisnike sa računarima koji ne ispunjavaju hardverske zahtjeve za Windows 11, jer će njihovi uređaji postati ranjivi.

Procjene sugerišu da bi kraj podrške za Windows 10 mogao dovesti do stvaranja 240 miliona jedinica e-otpada, jer mnogi uređaji neće biti nadograđeni i time postaju zastarjeli. Iako Windows 11 može podstaći novi ciklus prodaje računara, prestanak podrške za Windows 10 može negativno uticati na tržište.

Nedavno je Microsoft ponovo otvorio beta program za Windows 10, što je izazvalo spekulacije o mogućem produženju podrške. Međutim, Microsoft je potvrdio da se datum kraja podrške neće mijenjati. Korisnici Windows 10 mogu produžiti podršku kupovinom paketa sigurnosnih ažuriranja, ali to može biti skupo, posebno za poslovne korisnike.