Šta je VPN veza i kako je podesiti

Vjerovatno ste čuli za VPN koji se nudi kao sigurnost od toga da vas “uhvate” kad strimujete sadržaj koji je piratizovan. A da li ste znali šta tačno znače ta tri slova? 

VPN-ovi su sigurni, dozvoljeni i odličan su način za povezivanje sa virtuelnim mrežama. A da odgovorimo šta znači VPN, kako postaviti tu vezu i šta vam za to treba?

Šta je VPN

VPN uspostavlja sigurnu vezu između vašeg uređaja i drugog servera, štiteći vaše podatke putem šifrovanja. Vaša IP adresa se zamjenjuje anonimnom adresom ili šifrovanim kodovima, čime se obezbjeđuje vaša anonimnost i pristup blokiranim sadržajima. To je kao da surfujete internetom u sigurnom tunelu, čime štitite svoju privatnost. To će vam omogućiti pristup blokiranim sadržajima i omogućiti vam otključavanje veb stranica i ponuda od udaljenih provajdera za strimovanje.

Šta vam je potrebno za VPN vezu?

Odaberite odgovarajućeg provajdera VPN usluge koji zadovoljava vaše potrebe za korišćenje. 

Kao sljedeći korak, registrujte se kod provajdera VPN usluge potpisivanjem odgovarajuće pretplate. Postoje razlike u trajanju ugovora i cijenama – odaberite šta vam odgovara. 

Preuzmite VPN softver i instalirajte program na svom računaru. Pazite da verzija VPN-a odgovara vašem operativnom sistemu. 

Nakon instalacije, otvorite softver i prijavite se sa podacima koje ste dobili prilikom kupovine pretplate. Zatim odaberite lokaciju VPN servera kojoj želite da se povežete. 

Obično možete izabrati iz padajućeg menija ili sa mape dostupnih lokacija. Zatim se povežite sa VPN softverom kako bi izabrana lokacija postala vaša mreža. Kada se povežete, VPN softver obično pokazuje da koristite VPN za surfanje internetom. 

Takođe, možete provjeriti vašu IP adresu da biste se uvjerili da se promijenila i pokazuje na VPN lokaciju servera. 

Želite se odjaviti sa VPN-a? Zatvorite softver ili kliknite na dugme, obično označeno kao “Isključi”. Tačni koraci mogu se blago razlikovati u zavisnosti od pružaoca VPN usluge i softvera.