Šta je sve predstavljeno na najnovijoj Google konferenciji

Google I/O 2023 konferencija, održana 10. maja, obilježena je velikim brojem iznenađujućih najava i uzbudljivih novosti koje je tehnološki gigant predstavio javnosti.

Jedna od glavnih tema konferencije bila je Pixel linija, koja je dobila dva nova telefona i tablet.

Najveća senzacija je Pixel Fold, prvi savitljivi telefon kompanije Google. Sa cijenom od 1.799 dolara, Pixel Fold predstavlja ulazak Google-a na tržište savitljivih uređaja. Opremljen OLED ekranom od 5,8 inča sa spoljne strane i unutrašnjim OLED ekranom koji se otvara do 7,6 inča sa brzinom osvježavanja od 120 Hz, Pixel Fold pruža jedinstveno iskustvo korisnicima.

Pored toga, tu je i Pixel Tablet, 11-inčni uređaj koji funkcioniše kao tablet i pametni ekran zahvaljujući magnetnom doku za punjenje koji služi i kao zvučnik. Pixel Tablet će se prodavati po cijeni od 499 dolara.

Google je, takođe, najavio značajna poboljšanja u vezi pretrage. Nova funkcija nazvana AI slike ekrana donosi ažuriranje pretrage zasnovano na vještačkoj inteligenciji. Kada koristite funkciju Search Generative Experience (SGE), dobićete odgovore na vrhu rezultata pretrage zasnovane na vještačkoj inteligenciji, pružajući vam više konteksta.

Ova nova mogućnost omogućava sužavanje informacija i postavljanje dodatnih pitanja. Google je, takođe, najavio ažuriranu verziju svog jezičkog modela, PaLM 2, koji pokreće AI slike i već se koristi u 25 Google usluga, uključujući kompanijskog Bard chatbot-a.

Na konferenciji je bilo prostora i za druge važne vijesti. Bard chatbot je sada dostupan svima, bez obzira na listu čekanja, i dodate su nove funkcije kao što je podrška za japanski i korejski jezik.

Android, takođe, dobija nove AI opcije prilagođavanja, uključujući funkciju Magic Compose u aplikaciji Messages, koja predlaže odgovore zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Google Photos dobija novu funkciju uređivanja slika koja se oslanja na vještačku inteligenciju, omogućavajući korisnicima da naprave značajne izmjene na fotografijama.