Šta je sve Apple predstavio na Far Out događaju?

Apple je na Far Out događaju predstavio više novih proizvoda, a najzapaženije su bile četiri nove verzije telefona iPhone.

U pitanju su modeli iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro te iPhone 14 Pro Max.

Što se tiče standardne verzije –  iPhone 14, on stiže sa XDR OLED ekranom od 6,1 inča, pokreće ga A15 Bionic čipset, a tu je i novi iOS 16. Takođe, posjeduje veću bateriju, koja može izdržati dan korištenja sa samo jednim punjenjem. Selfi kamera je od 12 MP, a specifična je po tome što po prvi put ima opciju autofokusa.

I glavna kamera je od 12 MP, a ona donosi poboljšanje prilikom noćnog fotografisanja. Posebno je zanimljivo da iPhone 14 ima Crash detection opciju za hitne pozive u slučaju saobraćajne nesreće, kao i mogućnost slanja satelitske poruke za prijavu hitnog slučaja. Istina, slanje satelitskih poruka biće omogućeno samo u Kanadi i SAD. Početna cijena telefona iPhone 14 iznosi 799 dolara.

Što se tiče modela iPhone 14 Plus, on ima ekran od 6,7 inča i snažniju bateriju, koja, takođe, obezbjeđuje cjelodnevno korištenje sa jednim punjenjem. I iPhone 14 i iPhone 14 Plus dolaze u pet boja, a početna cijena uređaja Plus iznosi 899 dolara.

iPhone 14 Pro verzija ima ekran od 6.1 inča, kao i standardni model, dok  je ekran varijante Pro Max od 6.7 inča, kao kod modela iPhone 14 Plus. I telefoni Pro i Pro Max stižu sa iOS-om 16, sa Always-on display opcijom. Pokreće ih A16 Bionic čipset, a njihova prednost su i manje ivice okolo ekrana, kao i bolje osvjetljenje. Posebno brojna poboljšanja donosi verzija Pro, koja nema Notch.

Što se tiče kamera, one su kod modela iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max vrlo impresivne. Na zadnjoj strani tih uređaja nalazi se trostruki sistem kamera, od kojih je glavna od 48 MP, sa 65 odsto većim senzorom. Tu su i telefoto i ultraširoka kamera od po 12 MP.

Vrhunski kvalitet ovih Apple-ovih telefona prati i odgovarajuća cijena. Naime, početni model telefona iPhone 14 Pro košta 999 dolara, dok će za iPhone 14 Pro Max kupci morati da izdvoje 1.099 dolara.

Apple je na Far Out događaju predstavio i Apple Watch 8, Apple Watch SE 2, te Apple Watch Ultra, slušalice AirPods Pro, ali i pomenuti novi operativni sistem za svoje pametne telefone iOS 16.

Apple Watch Series 8 košta 399 dolara (GPS), odnosno 499 dolara (cellular),  Apple Watch SE 2 u tim varijantama košta 249 ili 299 dolara, dok cijena sata Apple Watch Ultra iznosi 800 dolara. Što se tiče slušalica, one koštaju 249 dolara.

Podsjećamo, brojne uređaje kompanije Apple moguće je pronaći i u m:tel-ovoj bogatoj ponudi.