Šta je spoofing i kako se zaštititi

Spoofing je jedna od mnogih metoda sajber-kriminala, gdje napadač koristi lažne informacije kako bi falsifikovao identitet, e-mail adresu ili veb-sajt.

Ako ne znate kako prepoznati Spoofing, možete lako postati žrtva takvog napada. Zato vam u ovom članku pružamo sve informacije i savjete kako biste se bolje zaštitili.

Spoofing je tehnika u kojoj napadač, poznat kao Spoofer, koristi lažne podatke ili identitete kako bi ubijedio primaoca da poruka, e-mail, veb-sajt ili poziv dolazi od pouzdane izvorne tačke. Napadač može koristiti lažnu e-mail adresu da bi izgledalo kao da poruka dolazi od legitimne organizacije ili osobe kako bi ukrao lične informacije ili lozinke.

Takođe, može kreirati lažni veb-sajt koji izgleda identično originalnom sa ciljem prikupljanja podataka ili instaliranja malvera. U svim slučajevima, cilj Spoofing napada je da prevari primaoca i navede ga da izvrši određene radnje ili oda povjerljive informacije. Opasnost leži u tome što se Spoofer često trudi da izgradi povjerenje prema meti.

Postoje različite vrste Spoofinga, uključujući:

  1. IP-Spoofing – falsifikovanje izvorne IP adrese u mrežnoj vezi.
  2. Caller ID-Spoofing – falsifikovanje broja pozivaoca kako bi izgledalo kao da poziv dolazi od pouzdane organizacije ili poznate osobe.
  3. E-mail-Spoofing – falsifikovanje adrese pošiljaoca e-maila.
  4. DNS-Spoofing – falsifikovanje Domain Name System (DNS) kako bi se navelo primaoca da pristupi lažnom veb-sajtu.

Kako biste se zaštitili od Spoofing-a, preporučuje se investiranje u dobru internet zaštitu, ali i praćenje sljedećih savjeta:

  • Korištenje firewall-a za blokiranje neželjenih pristupa računaru, uključujući pokušaje Spoofing-a.
  • Korištenje antivirus softvera i redovno ažuriranje operativnog sistema.
  • Oprez pri korištenju javnih WLAN mreža i po potrebi korištenje VPN-a.
  • Pažljiva instalacija aplikacija samo sa pouzdanih izvora.
  • Upotreba snažnih lozinki koje kombinuju velika i mala slova, brojeve i simbole.
  • Korištenje Spam-E-mail filtera za prepoznavanje pokušaja Spoofing-a i blokiranje neželjenih poruka.