Šta je IP oznaka telefona i zašto je važna

IP oznaka za telefone, kao i za druge elektronske uređaje, predstavlja standard koji definiše nivo zaštite koji uređaj pruža od prodora čestica i vlage.

Poznavanje da li vaš telefon ima IP oznaku, te koju, pomoći će vam da znate kako da štitite i koliko opreza da uložite u zaštiti telefona od vode prije svega.

Prva cifra u IP oznaci označava zaštitu od čvrstih čestica, kao što su prašina i sitne čestice. Druga cifra označava zaštitu od vlage, tj. vode. Viši brojevi za svaku cifru ukazuju na veći stepen zaštite.

Na primjer, IP68 je česta oznaka za telefone. “IP” označava da se radi o Ingress Protection standardu, “6” znači da je uređaj potpuno zaštićen od prašine i čestica, dok “8” znači da je uređaj potpuno vodootporan i može se potopiti u vodu na određenoj dubini bez oštećenja.

Provjeru IP rejtinga mora izvršiti nezavisna i sertifikovana kompanija koja na kraju daje IP rejting kojim će biti označen uređaj. Time se potvrđuje u kojoj mjeri je zaštićen od čvrstih i tečnih materija, što pruža kupcima jasan uvid u to kakav telefon kupuju.