Šta donosi Windows S režim rada

Ako ima problem sa stabilnošću ili je podložan napadima virusa, svaki Windows računar uključuje Safe Mode za dijagnostiku i rješavanje tih problema. Međutim, postoji i posebni skriveni režim rada – Windows S režim, dostupan samo na specijalno konfigurisanim računarima.

Windows S režim je opcija dizajnirana za maksimalnu bezbjednost i performanse. Omogućava preuzimanje i instaliranje aplikacija samo iz Microsoft Store prodavnice, čime smanjuje mogućnost instaliranja zlonamjernih programa. Ovaj režim sprečava instalaciju softvera koji može ugroziti stabilnost sistema ili smanjiti performanse. Računari u Windows S režimu rade brže i imaju duži vijek trajanja baterije.

Dok Windows S režim nudi visoku sigurnost, ima i određena ograničenja. Ne možete koristiti terminal u komandnoj liniji, mijenjati registarske postavke, niti instalirati drajvere van Microsoft Store-a. Takođe, morate koristiti Microsoft Edge kao pretraživač i Bing kao podrazumijevani pretraživač.

Ako želite da instalirate aplikacije koje nisu dostupne u Microsoft Store-u, možete izaći iz Windows S režima. Prelazak na standardnu verziju Windows-a je jednostavan:

  1. Kliknite na Windows taster i otvorite Settings.
  2. Izaberite Update & Security.
  3. Kliknite na Activation.
  4. Izaberite opciju za prelazak na standardnu verziju Windows-a.
  5. Kliknite na Go to the Store i pratite uputstva.

Koji računari mogu koristiti Windows S režim?

Većina modernih računara sa Windows 10 ili Windows 11 može raditi u Windows S režimu. Ovo uključuje računare sa AMD, Intel i Qualcomm Snapdragon procesorima, iako stariji Snapdragon procesori mogu imati neka ograničenja u radu sa 64-bitnim aplikacijama.

Windows S režim je idealan za korisnike koji žele maksimalnu sigurnost i performanse, ali nije pogodan za one koji trebaju široku kompatibilnost softvera ili koriste računar za igre i zabavu. Ako vaši zahtjevi odgovaraju ovoj filozofiji, Windows S režim može biti pravi izbor za vas.