Šta donosi novi Wi-Fi standard

Wi-Fi Alliance je otpočela zvaničnu sertifikaciju uređaja koji podržavaju Wi-Fi 7 standard, obilježavajući početak naredne ere bežičnog kućnog interneta.

Proces sertifikacije otvorio je vrata inovacijama, a tokom 2024. godine očekuje se da ćemo svjedočiti dolasku novih proizvoda, uključujući telefone, laptopove i rutere, opremljenih najnovijim Wi-Fi 7 standardom. Ova tehnologija obećava veće brzine i manju potrošnju energije u poređenju sa prethodnim Wi-Fi 6E standardom.

Wi-Fi Alliance tvrdi da će Wi-Fi 7 biti značajno unaprijeđen, posebno u oblastima visokoprotočnog strimovanja, bežičnog gejminga bez zastoja i implementacije virtuelne stvarnosti. Ključna karakteristika Wi-Fi 7 je njegova “prva generacija izgrađena iz temelja” za 6GHz opseg, a neki od većih igrača na tržištu već nude Wi-Fi 7 rutere, poput Netgear-a, TP-Link-a i Eero-a.

Tehnički gledano, Wi-Fi 7 donosi dvostruki protok (od 160MHz do 320MHz), nadmašujući brzinu uređaja sa najnovijim Wi-Fi 5, 6 ili 6E standardima. Dodatno, dolazi sa Multi-Link Operation (MLO), omogućavajući bežičnu agregaciju linkova sa konekcijama ka 2.4 GHz, 5GHz i 6GHz opsezima, pružajući više brzine i stabilnosti.

Važno je napomenuti da će uređaji sa Wi-Fi 7 biti kompatibilni sa prethodnim verzijama Wi-Fi standarda, pružajući korisnicima fleksibilnost i lakšu integraciju novih uređaja u postojeće mreže. Ovaj napredak u tehnologiji obećava dinamičnu budućnost za bežične mreže i korisničko iskustvo.