Šta donosi nova navigaciona traka WhatsApp-a

WhatsApp je nedavno predstavio novu gornju navigacionu traku koja je zamijenila prethodnu verziju. Stara traka, smještena u gornjem dijelu ekrana, sadržavala je četiri kartice: Communities, Chats, Status i Calls.

Nova navigaciona traka, prema navodima iz WhatsApp-a, dizajnirana je da bude “bliža palčevima i blaža prema očima”. Iako i dalje sadrži četiri kartice kao i prije, redoslijed je promijenjen, a Status sada nosi naziv Updates.

Sve četiri sekcije sada imaju ikonice, za razliku od prethodne trake na kojoj je samo kartica Communities imala ikonicu. Takođe, nova navigaciona traka preuzela je bijelu boju umjesto prethodne zelene.

Prema tvrdnjama iz kompanije Meta, vlasnika WhatsApp-a, ove promjene su napravljene kako bi se olakšao pristup određenim funkcijama. Sada korisnici mogu prelaziti s kartice na karticu klizanjem prstom lijevo ili desno po ekranu. Osim toga, navigacijska traka je sada mnogo bliža palcu, što omogućava korisnicima da kliknu na ikonice kartica kako bi im pristupili, a da pritom ne moraju ispružiti palac do vrha ekrana.

Nova traka je dio nadogradnje aplikacije koja se polako uvodi korisnicima širom svijeta. Ove promjene ne samo da osvježavaju izgled WhatsApp interfejsa, već i unapređuju korisničko iskustvo olakšavajući pristup omiljenim funkcijama.