Šta donosi Bluetooth nove generacije

Bluetooth tehnologija sljedeće generacije donosi značajna poboljšanja u preciznosti mjerenja distance između uređaja.

Bluetooth Special Interest Group (SIG) je najavila Bluetooth 6.0, koji uvodi novu funkciju pod nazivom precizno praćenje, namijenjenu unapređenju mreža za pronalaženje uređaja, poput Apple-ove Find My mreže, kao i sličnih servisa kompanija Google i Tile.

Bluetooth je protokol koji omogućava bežičnu komunikaciju između različitih uređaja, a Bluetooth SIG periodično uvodi nova ažuriranja kako bi poboljšao njegovu funkcionalnost. Bluetooth 6.0 donosi inovativnu funkciju Channel Sounding, koja omogućava da se sa velikom preciznošću, u centimetrima, odredi udaljenost između dva uređaja.

Ova funkcija ne samo da će poboljšati praćenje uređaja, već će takođe doprinijeti unapređenju sigurnosnih funkcija, posebno u kontekstu digitalnih ključeva koji se koriste za otključavanje automobila, hotelskih soba i drugih pametnih uređaja. Channel Sounding će smanjiti mogućnosti zloupotrebe ovih ključeva, što je veliki korak napred u bezbjednosti bežičnih sistema.

Iako će možda proći neko vrijeme prije nego što uređaji masovno usvoje Bluetooth 6.0, ova tehnologija obećava značajna poboljšanja u načinu na koji pratimo, otkrivamo i povezujemo bežične uređaje. Korištenje ove napredne tehnologije donijeće bolju efikasnost i sigurnost u svakodnevnoj upotrebi.