Spotify planira uvođenje HiFi strimovanja zvuka

Spotify je plan za uvođenje HiFi opcije strimovanja muzike najavio prije nekoliko godina, ali to se još uvijek nije ostvarilo. Ova godina bi mogla biti prelomna za kompaniju, jer se očekuje da će HiFi strimovanje konačno postati dostupno. Međutim, korisnici će morati da plate dodatno za ovu privilegiju.

Predviđa se da će HiFi strimovanje biti dostupno do kraja 2024. godine. Ovo će biti dodatak koji će korisnici plaćati najmanje 5 dolara mjesečno uz postojeći plan. To dolazi u vrijeme kada se cijena Premium pretplate, takođe, povećava, već sljedećeg mjeseca. Tako će pojedinačni korisnici koji žele da slušaju muziku u visokom kvalitetu na Spotify-ju možda morati da plate najmanje 17 dolara mjesečno, osim ako nisu na studentskom planu od 6 dolara. Još uvijek nije poznato da li će HiFi dodatak biti dostupan za one na besplatnom nivou.

“Supremium” dodatak HiFi audio je već uključen u Apple Music (11 dolara mjesečno za pojedince) i Amazon Music Unlimited (11 dolara mјesečno za one bez Prime-a). Ova funkcija je bila ključni prodajni adut za Tidal na početku te usluge, koja takođe sada košta 11 dolara mјesečno. Spotify je 2021. godine najavio da će uvesti svoj HiFi plan te godine, ali je i danas daleko iza svojih konkurenata na tom polju.

Međutim, takozvani “Supremium” dodatak bi trebao da uključi i druge funkcije. Neke od njih su brzo kreiranje prilagođenih plej lista na osnovu specifičnih aktivnosti, datuma i doba godine. Spotify-jeva tehnologija će prilagođavati plej liste na osnovu ponašanja korisnika i na kraju automatski kreirati plej liste bez ikakvog unosa od strane korisnika.