Spoj telefona i znanja o kameri: Sony Xperia Pro-I

Novi, nedavno predstavljeni smartfon Sony Xperia Pro-I je spoj telefona i znanja o kameri, koje u ovoj kompaniji svakako imaju.

Sony Xperia modeli telefona su uvijek kaskali u segmentu kamere, iako u ovoj kompaniji izrađuju senzore za kamere većine najboljih uređaja te vrste. Sada su se odlučili na drugačiji pristup, kako bi privukli veći broj korisnika.

Prvo je lansiran model Xperia Pro od 2.500 dolara, koji je predstavljen kao dodatak za fotografe i videografe. Ta priča se nastavlja modelom Sony Xperia Pro-I, koji donosi masivni senzor kamere od 1 inča i sočivo sa promenljivim otvorom blende f2-f/4 u privlačnom pakovanju.

Ovaj uređaj je specifičan po tome što je prvi koji zapravo sadrži obje pomenute specifikacije, jer su ih ponaosob imali i neki drugi modeli. Uz senzor od 1 inča od 12 MP, tu su i ultraširoki senzor od 12 MP, koliko ima i 2x telefoto senzor. Telefon ima dvostepeni taster zatvarača, dok aplikacija Videoography Pro omogućava da kontrolišete balans bijelog, ekspoziciju i fokus.

Na prednjoj strani je 8MP f/2.0 kamera, a telefon je podjednako impresivan i kada je riječ o videu, s obzirom da može da snima 4K video zapise pri 120 fps.

Njegov 6,5-inčni 4K HDR OLED ekran ima brzinu osvježavanja od 120Hz. Pokreće ga Snapdragon 888 čip, zajedno sa 12 GB RAM-a i 512 GB UFS 3.1 memorije, koju je moguće proširiti pomoću microSD kartice.

Napaja ga baterija kapaciteta 4.500 mAh, sa podrškom za brzo punjenje od 30 W. Tu su i 3,5 mm audio priključak, stereo zvučnici i podrška za Dolby Atmos.

Za dodatno iskustvo snimanja videa, tu je dodatak – 3,5-inčni 720p Vlog monitor koji pričvršćen na poleđinu telefona omogućava snimanje pomoću 1-inčne kamere.