Sony Xperia 1 IV stiže u maju

Sony nastavlja sa premium ponudom uređaja koji nasljeđuju telefon Xperia 1 III, pa tako u maju treba da stigne Sony Xperia 1 IV model.

Kao što se i očekivalo, sljedeći telefon imaće najnoviji Qualcomm procesor: Snapdragon 8 Gen 1, koji bi trebalo da prati 12 GB ili 16 GB RAM-a, kao i 256 GB ili 512 GB skladišnog prostora.

Osim toga, vjerovatno ćemo vidjeti moćnu bateriju od 5.000 mAh, plus brže punjenje od prethodnih modela. Konkretno, tipster ZackBucks na Weibo-u navodi da ćemo vidjeti punjenje od 45 W PD (Power Delivery). Inače, posljednji model ima 30W.

Napori kompanije Sony Mobile na tržištu pametnih telefona pokazali su da se fokusiraju na isporuku vrhunskih vodećih telefona sa vrlo različitim prioritetima u odnosu na ostatak ponude.

Nadolazeća Xperia ima tendenciju da uključuje funkcije koje su odavno odbacili Samsung i Apple. Opcije poput fizičkog senzora otiska prsta, utora za microSD karticu i priključka za slušalice od 3,5 mm uobičajene su za Sony pametne telefone.

Drugi detalji se ne pominju, ali očekujemo veliki fokus na kvalitet kamere i vjerovatno trio senzora od 12 MP, baš kao i kod modela iz 2021. godine.