Sony Xperia 1 III je sve što danas treba da znate o dobroj kameri

Sony je pokazao šta nudi novi model Xperia 1 III kada je u pitanju fotografisanje pametnim telefonom.

Na događaju emitovanom putem YouTube kanala Sony Mobile, kompanija je lansirala svoj novi vodeći model koji se u pogledu kamere razlikuje od prethodnika Xperia 1 II.

Sony Xperia 1 III na zadnjoj strani ima trostruku kameru od 12MP, sa glavnim senzorom, ultraširokim senzorom i periskopskom kamerom od 12MP. Može se pohvaliti opcijom koju malo koji telefon ima a to je telefoto objektiv. 

U praksi to znači da kamera može prebacivati ​​između 3x i 5x optičkog zuma, što bi fotografima trebalo dati bolje performanse kada snimaju iz daljine.

Još jedna odlična karakteristika je praćenje u stvarnom vremenu, koje koristi AI za zadržavanje fokusa na pokretnim objektima, što je odlično za snimanje životinja ili sporta.

Tu je i rafalni način rada, koji omogućava telefonu da snima 20 fotografija u sekundi, što je korisno za snimanje sportskih događaja.

Na prednjoj strani nalazi se 8MP selfie kamera.

Telefon ima 6,5-inčni 4K, HDR, OLED ekran sa brzinom osvježavanja od 120Hz. Kao i većina Sony pametnih telefona, i dalje ima okvir s gornje i donje strane i pomalo neobičan aspekt omjera 21: 9 zbog kojeg je telefon tanak i uzak.

Međutim, uprkos pomalo zastarjelom dizajnu, Sony je ovu stvar zapakovao sa najnovijom tehnologijom, uključujući Qualcomm Snapdragon 888 procesor, 12 GB RAM-a, 256 GB prostora za memoriju i bateriju od 4.500 mAh sa punjenjem od 30W.

Ostale karakteristike uključuju 3,5-milimetarsku audio priključak, vodootpornost IP68 i bočno postavljeni senzor otiska prsta.

Uporedo s ovim modelom lansirana je i Xperia 5 III koja ima gotovo identičan sistem kamera. Baterija i procesor su isti, ali ovaj model ima manji 6,1-inčni zaslon, 8 GB RAM-a i sa 128 GB prostora za memoriju (bez podrške za microSD karticu).