Sony sprema revolucionarne AR naočare

Sudeći prema patentu koji je predao, Sony će se uključiti u tržišnu trku uređaja proširene realnosti (AR).

Naravno, Sony će se posebno fokusirati na gejmere. Sony Interactive Entertainment je podnio patent za potencijalni novi PlayStation proizvod, AR naočare.

AR tehnologija bi se koristila za detektovanje okruženja korisnika, kako bi im omogućila da igraju AR igre u bilo kojem okruženju.

Ova inovacija predstavlja značajan korak napred u odnosu na trenutno iskustvo virtualne stvarnosti, na način da omogući igranje AR igara u bilo kojem okruženju, dok igrači istovremeno ostaju svesni svoje stvarne okoline.

Inicijativa kompanije Sony je korak naprijed, jer PlayStation 5 još uvijek nema dostupne naslove koji uključuju AR. Međutim, ukoliko se ovaj patent ostvari, nema sumnje da će otvoriti vrata iza kojih će se pojaviti igre u kojima će biti ukomponovana proširena realnost.

Sony već ima iskustvo u VR tehnologiji, što je ilustrovano lansiranjem PlayStation VR 2 sistema 2023. godine. Očigledno je da kompanija traži način da proširi svoju publiku. Iako još uvijek nema zvanične potvrde o razvoju ovog proizvoda, ovaj patent nedvosmisleno ukazuje na ambicije kompanije.

Ukoliko se ostvari, mogli bismo svjedočiti pravoj revoluciji u gejming zajednici. Ipak, dok ne dobijemo zvaničnu potvrdu, ostaje nam samo da nagađamo o planovima kompanije Sony.