Sony predstavio smartfon Xperia 5 IV

Kompanija Sony zvanično je predstavila novi smartphone pod nazivom Xperia 5 IV, koji je nalik prethodnicima, ali donosi ponešto od poboljšanja.

U odnosu na svog prethodnika iz ove serije, Xperia 5 IV je četiri grama teža, iako je za po milimetar kraća i uža. I baterija donosi veći kapacitet, i to za 10 odsto u odnosu na prethodni model, pa sada nudi 5.000 mAh.

Baterija se puni 30 W PD punjačem, i potrebno je 30 minuta da bi se napunila do pola. Prema tvrdnjama proizvođača, baterija će zadržati svojstva tri godine.

Ono što je novost jeste da se i punjač i kabl kupuju posebno. Dodatni napredak u odnosu na modele iz prethodnih serija jeste to da Xperia 5 IV ima bežično punjenje.

Novina je i da će panel OLED ekrana,  koji po dijagonali ima 6,1 inča biti  za 50 odsto osvjetljeniji, dok je frekvencija osvježavanja očekivanih 120 Hz.

Ponavlja se podešavanje kamere koju smo imali kod Xperia 5 III – što znači glavni senzor od 12 MP, telefoto modul od 12 MP i ultraširoki senzor od 12 MP. Naprijed je selfie kamera koja takođe ima 12 MP.

Uređaj pokreće Snapdragon 8 Gen 1 procesor, koji je kombinovan s 8 GB RAM-a te 128 ili 256 GB interne memorije.

Prodaja u Evropi počinje ovog mjeseca, po cijeni od 1.049 evra, a uređaj će biti dostupan u zelenoj, crnoj i bijeloj boji.