Sony predstavio Project Q, konzolu za portable gejming

Project Q je Sony-ev odgovor na sve veću popularnost ručnih konzola za igre i omogućava portabl/prenosivo igranje igara sa PlayStation 5 konzole.

Sony konačno ima najsavremeniji ručni uređaj za igranje igara pod nazivom Project Q. Predstavljen na PlayStation Showcase-u, ovo je novi uređaj koji će omogućiti prenosivo igranje igara.

„Naši fanovi očekuju i zaslužuju stalnu ponudu fantastičnog sadržaja. Današnja prezentacija pokazuje našu nepokolebljivu posvećenost da im ponudimo najbolji i najraznovrsniji mogući katalog igara“, rekao je Jim Ryan, predsjednik i izvršni direktor u kompaniji.

Project Q je odgovor Sony-ja na sve veću popularnost ručnih konzola za gejming. Dok je Nintendo Switch postao prilično popularan odmah nakon lansiranja, novi uređaji kao što su Valve's Steam Deck i Asus ROG Alli pojačali su konkurenciju u ovoj kategoriji. Project Q je veoma sličan ovim uređajima, ali ima i svoje prilično karakteristične pojedinosti.

Naime, uređaj može da strimuje igre samo ako ih imate instalirane na vašoj PlayStation 5 konzoli. Drugim riječima, neće vam dozvoliti da igrate igre preko Steam Deck-a ili da strimujete igre iz clouda. Moguće je da Sony kasnije doda ove mogućnosti u konzolu jer bi s obzirom da ulaganja kompanije u cloud gaming izgledalo čudno da ne uključuje tu uslugu.

Dakle, osim ako već imate PS5 konzolu, Project Q neće imati mnogo smisla, piše Techlusive. U Sony-u su rekli da Project Q koristi Remote Play tehnologiju preko Wi-Fi mreže kako bi vam omogućio „striming bilo koje igre sa vaše PS5 konzole“. To znači da morate da budete na mjestu sa stabilnom Wi-Fi vezom koja povezuje Project Q i vašu konzolu. Sony, međutim, nije spomenuo da li možete da nosite i koristite Project Q van kuće jer ne postoji podrška za mobilnu vezu i možda će vam u tom slučaju trebati pristupna tačka sa vašeg telefona da povežete Project Q na Wi-Fi.