Sony 11. maja predstavlja nove Xperia telefone

Sony je najavio da će 11. maja organiyovati događaj na kom će prestaviti novo izdanje svog Xperia telefona.

Prema videu koji najavljuje novi model, stiže „sljedeći”, nakon Xperia pod oznakom 1, 2 i 3. Dakle, slijedi „četvorka”, odnosno Xperia 1 IV, mada se spekuliše da bi takođe mogli dobiti nove telefone Xperia 5 i Xperia 10.

Sony novim modelom flagship kategorije želi da preokrene igru. Već smo vidjeli rendere Xperia 1 IV koji pokazuju poznati dizajn sa ravnijim stranama od  Xperia III modela iz prošle godine.

Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da će ovaj mobilni uređaj, kao i njegov prethodnik, podržavati brzo punjenje od 30 W. Ne zna se kakvom baterijom će biti opremljen, ali očekuje se da bi to trebalo da bude kapacitet od 5.000 mAh.

Najavljuje se LTPO displej, najvjerovatnije nepromijenjenog raspona ekrana koji je kod kompanije Sony sada već postao standard u svim novim mobilnim uređajima. Znači, uzani i duguljasti ekrani koji olakšavaju listanje, recimo, na društvenim mrežama.

Takođe se očekuje da će telefon ponuditi najnoviji Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 čipset zajedno sa ekranom od 6,5 inča i četvorostrukom kamerom sa nečim što izgleda kao namjenski periskopski modul, javlja GSM Arena.

Sve u svemu, telefon bi trebalo da bude sličan modelu Xperia 10 III sa 6-inčnim OLED ekranom i trostrukom kamerom na zadnjoj strani.