Skeniranje očiju novi izazov za OpenAI

CEO OpenAI-ja prikupio je 115 miliona dolara za kripto kompaniju koja razvija tehnologiju skeniranja očiju.

Sem Altman, jedan od čelnih ljudi OpenAI-ja, poznate organizacije za istraživanje vještačke inteligencije, planira kupovinu kompanije Worldcoin, koja se specijalizuje za razvoj inovativne tehnologije skeniranja očiju. Ta tehnlogija ima za cilj revolucionizaciju sistema za bezbjednost i autentifikaciju.

Tehnologija skeniranja očiju koju razvija ova kompanija ima sposobnost da snima jedinstvene biometrijske podatke o očima, omogućavajući visok nivo sigurne i pouzdane identifikacije. To znači da će moći razlikovati botove od ljudi, koji će biti sigurni ukoliko podese svoj nalog i novčanik sa kriptovalutama.

Primjena identifikacije kroz analizu šarenice oka, koja se smatra pouzdanijom od otiska prsta, predviđa se i u sektorima poput finansija, zdravstva i javnih institucija.

Ono što se za sada zna jeste da će onaj ko želi ovu vrstu autentifikacije trebati da se prijavi za sistem WorldID, što zahtjeva odlazak na određenu fizičku lokaciju i skeniranje očiju preko uređaja koji se zove Orb (kugla). On će nakon toga kreirati digitalni identitet koji se može koristiti pod pseudonimom za veliki spektar aplikacija.

Kreatori projekta bore se da uvjere druge da zaštita privatnosti neće biti ugrožena, te da nijedno skeniranje oka nikada neće napustiti Orb uređaj, osim ukoliko korisnik za to ne da dozvolu.