Siguran NET  – vodič za upravljanje portalom

Ukoliko ste se odlučili za bezbjedan pristup internet sadržajima i koristite m:tel uslugu Siguran NET, provešćemo vas kroz korišćenje vašeg Korisničkog portala.

Pristup Korisničkom portalu

Pristup Korisničkom portalu za uslugu Siguran Net omogućen je svim aktivnim korisnicima usluge, i to putem Moj m:tel portala na stranici moj.mtel.ba ili Moj m:tel aplikacije dostupne na Google Play Store-u, App Store-u i Huawei App Gallery.

Potrebno je ulogovati se na „Moj m:tel“ portal/aplikaciju, nakon toga kliknuti na stavku „Aplikacije“ u meniju, te odabrati uslugu Siguran Net, u okviru koje se nalazi polje za pristup Korisničkom portalu.

Klikom na Korisnički portal, bićete usmjereni na stranicu mojsigurannet.mtel.ba,  gdje ćete biti automatski ulogovani.

Izvor fotografije: m:tel

Upravljanje nalogom

Na naslovnoj strani Korisničkog portala mojsigurannet.mtel.ba, na komandnoj tabli prikazan je:

▪ Pregled ukupnih aktivnosti servisa Siguran Net na mrežnom nivou (ukupan broj incidenata od kojih je Siguran Net pružio zaštitu svim m:tel korisnicima ovog servisa)

▪ Pregled vaših ličnih sigurnosnih incidenata u poslednjih 30 dana (sa detaljima o tačnoj internet adresi/domenu, vremenu, kategoriji incidenta i zemlji odakle je incident potekao)

▪ Kontrola sadržaja kojima se pristupa na dijelu Kontrola sadržaja, koji se nalazi ispod Pregleda sigurnosnih incidenata (i koji postoji kao zasebna kategorija na Portalu), moguće je blokirati pristup uređaja za različite kategorije sadržaja i odrediti eventualne vremenske izuzetke kada će pristup biti omogućen. Pristup određenim kategorijama sadržaja (Nesigurne web adrese, Sadržaj za odrasle, Zabava, Nasilje, Reklame i oglasi) moguće je (od)blokirati klikom na On/Off dugme, dok je zakazivanje izuzetaka od ovih pravila moguće podesiti klikom na ikonicu sata (Izuzeci) koja se nalazi odmah pored On/Off dugmeta. U svakom slučaju, preporučujemo vam da kategoriju Nesigurnih web adresa uvijek držite blokiranu, dok za ostale kategorije možete koristiti blokiranje/kontrolu sadržaja i određivati vremenske izuzetke (npr: Blokirate pristup kategoriji Zabava, osim u periodu od 15 do 20 časova svakog radnog dana).

U kategoriju Zabava spadaju sljedeće podkategorije sadržaja:

▪ Audio/video: YouTube, Netflix, HBO Max, Spotify, Deezer, Vimeo, itd.

▪ Društvene mreže: Facebook, Instagram, TikTok, X, VK, itd.

▪ Aplikacije za dopisivanje: Viber, Telegram, Messenger, Snapchat, Signal, itd. (Whatsapp je jedina messaging aplikacija za koju ponekad neće raditi blokiranje)

▪ Igre: Sve vrsta onlajn igrica

Notifikacije

Svi korisnici usluge Siguran Net mogu aktivirati slanje notifikacija o incidentu u realnom vremenu u slučaju bilo koje vrste sigurnosnog incidenta. Izvještaji se šalju automatski, putem mejla ili SMS-a. Ova opcija se (de)aktivira na stranici za Podešavanja (ikonica točkića u desnom gornjem uglu naslovne strane) u lijevom donjem uglu (Notifikacije).

Izvještaji

Svi korisnici usluge Siguran Net mogu aktivirati slanje redovnih izvještaja o pregledu Siguran Net zaštite. Izvještaji se automatski šalju na svakih 7 ili 30 dana putem mejla ili SMS-a. Ova opcija se (de)aktivira na stranici za Podešavanja (ikonica točkića u desnom gornjem uglu naslovne strane) u lijevom gornjem uglu (Izvještaji).

Dodavanje internet adresa na Bijelu listu ili Listu blokiranih

Svaki korisnik usluge Siguran Net može ručno unijeti domen/internet adresu prema kojoj želi da ima omogućen ili blokiran pristup. Sve adrese za koje želite da blokirate pristup potrebno je da dodate u Listu blokiranih. To se radi tako što ćete kliknuti na dugme „Lista blokiranih“ u okviru stranice za Podešavanja. Unesite domen/internet adresu koju želite da blokirate i kliknite na dugme „Blokirajte“. Takođe, sve adrese za koje želite da omogućite pristup (i pored uključenog blokiranja za taj tip sadržaja putem Kontrole sadržaja), potrebno je da dodate u Bijelu listu. To se radi tako što ćete kliknuti na dugme „Bijela lista“ u okviru stranice za Podešavanja. Unesite domen/internet adresu kojoj želite da trajno omogućite pristup i klikni na dugme „Dozvoli“.

Za sve dodatne informacije pozovite 0800 50 000 ili posjetite mtel.ba/siguran-net