Siguran net stiže u sve škole Republike Srpske

Mtel i Ministarstvo prosvjete i kulture RS potpisali sporazum o saradnji o korišćenju Sigurnog neta u školama Republike Srpske

Dan nakon predstavljanja društveno odgovorne kampanje Mtela „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“, generalna direktorka kompanije Mtel Jelena Trivan i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, Željka Stojičić, potpisale su u Banjaluci Sporazum o saradnji na osnovu kojeg će biti omogućeno uvođenje usluge Siguran net u svim osnovnim i srednjim školama Republike Srpske.

Izvor fotografije: m:tel

Nakon što je obezbijedila pristup internetu svim školama, te na taj način omogućila djeci u Republici Srpskoj da imaju priliku da se obrazuju na najsavremeniji način, kompanija Mtel je obezbijedila i posebnu internet zaštitu kako bi najmlađi bili zaštićeni od svih opasnosti koje sa sobom nosi globalna mreža.

„Možemo da kažemo uzdignute glave da smo obrazovnim ustanovama pružili standard koji većina evropskih zemalja nema. Uvezli smo softver iz EU za potrebe škola u Republici Srpskoj i u BiH“, navela je u svom obraćanju Trivan i dodala „Ako postoji interes i u Federaciji BiH, radi smo da to sprovedemo, jer ta usluga tamo u ovom trenutku ne postoji.“

Izvor fotografije: m:tel

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić istakla je da je testna faza u 37 osnovnih i srednjih škola pokazala da postoji potreba da se radi filtriranje internet saobraćaja u školama, jer je pristup nedozvoljenim sadržajima potvrđen.

„Glavni ciljevi potpisanog sporazuma su zaštita djece prilikom korištenja interneta u školama i nedozovoljavanje pristupa određenim sadržajima koji su štetni za djecu školskog uzrasta, kao i da vrijeme provedeno u školi bude efektivno usmjereno i iskorišteno za vaspitno-obrazovni proces. Nadamo se da će ova usluga doprinijeti tome“, rekla je ministar Željka Stojičić.

Sporazumom je definisan period od dvije godine u kojem će se koristiti usluga Sigurnog neta u školama, a troškove usluge snosiće zajednički Vlada Republike Srpske i kompanija Mtel.