Samsung ulaže 356 milijardi $ u čipove, biotehnologiju i vještačku inteligenciju

U svijetu tehnoloških proizvoda, prosječan korisnik vidi samo finalni proizvod. Za ono što ga pokreće, a to su karakteristike čipova, samo čuje dok se raspituje o tome šta taj uređaj može da mu ponudi.

Samsung je širokoj javnosti poznat upravo po odličnim finalnim proizvodima, ali ovaj južnokorejski tehnološki div uveliko se bavi drugim dijelovima poslovanja, težeći da postigne dugoročni potencijal rasta.

Nedavne krize u lancima snabdijevanja pokazale su probleme upravo u nabavci poluprovodnika, odnosno čipova za sofisticiranu tehnologiju (telefoni, električni automobili, ali i drugo), a treba dodati da se njihovom proizvodnjom bavi prilično mali broj proizvođača u svijetu.

Samsung je u petogodišnjem planu svog poslovanja odredio da 450 biliona vona (356 milijardi dolara) bude uloženo u razvoj poluprovodnika, biotehnologije i vještačke inteligencije, što se smatra strateškim oblastima za budućnost.

Ovo ne samo da je premašilo prošlogodišnje najave, kada se govorilo o 190 milijardi dolara, već predstavlja najveći investicioni plan kompanije u istoriji, koji premašuje onaj iz prošle petoljetke za 30 odsto. 

Kako prenose korejski mediji, odjeljenje Samsung Electronics-a će iskoristiti sredstva za trku u poboljšanju čipova koju vode sa tajvanskim TMSC, pa se očekuje početak proizvodnje čipova od 3nm.

Ono što će još biti u fokusu su napredni čipovi za superkompjutere, robote i za vještačku inteligenciju, a planira se i razvoj 6G tehnologije.

Za ostvarivanje cilja u Samsung-u planiraju da u narednih pet godina zaposle više od 80.000 ljudi, dok bi to bio podsticaj da se kod njihovih dobavljača otvori stotine hiljada radnih mjesta.