Samsung smanjuje proizvodnju telefona

Činilo se da nakon perioda koji je doživljen kao vrijeme oporavka od posljedica korona virusa slijedi ponovni dugogodišnji rast prodaje telefona. I prošle godine je zaista bilježen rast, ali je taj trend izgleda već zaustavljen.

Finansijski stručnjaci širom svijeta predviđaju novu globalnu recesiju, a to će imati efekta i na tržište mobilnih telefona i tehnološki giganti, kao što je Samsung, se već spremaju za taj scenario.

Navodno je Samsung prvi povukao poteze, jer se uveliko govori da je ova kompanija smanjila proizvodnju pametnih telefona i već bilježi pad prodaje.

Samsung je u ranijim izvještajima predviđao da će prodaja pametnih telefona i u drugoj polovini godine ostati na istom nivou kao i u prvoj. Ipak, najnoviji razvoj situacije navodi na drugačije zaključke, a agencija Rojters izvještava da je Samsung prekinuo proizvodnju svojih pametnih telefona u svojoj fabrici Thai Nguyen u Vijetnamu.

Prema navodima radnicima na koje se poziva izvještaj, ova fabrika sada radi tri dana u odnosu na šest dana sedmično, kako je to bilo ranije, dok se u njoj godišnje proizvodilo oko 100 miliona pametnih telefona.

S druge strane, neki pogoni navodno rade četiri dana u sedmici. Rojters, međutim, ne navodi da li Samsung prebacio dio proizvodnje van Vijetnama, za što postoji mala vjerovatnoća.

Inače, u istom periodu prošle godine proizvodnja je bila na vrhuncu, pa ukoliko su navodi tačni, u pitanju je, dakle, veliko smanjenje obima proizvodnje.