Samsung predstavio OLED ekran koji mjeri puls i pritisak

Južnokorejski gigant Samsung na sajmu u Los Anđelesu predstavio je novi OLED ekran sa senzorima za praćenje zdravlja.

U pitanju su ekrani novog doba, koji mogu mjeriti otkucaje srca, krvni pritisak i nivo stresa.

Naime, Samsung Display je na Display Week-u 2023. predstavio više novih OLED ekrana sa različitim mogućnostima, a najviše pažnje privukao je taj koji može pomoći vlasniku da brine o svom zdravlju. Da bi dobio informacije o nekom od pomenutih zdravstvenih parametara, potrebno je da dodirne ekran sa dva prsta, po jednim na svakoj ruci.

Iz kompanije navode da novi ekran ima senzore koji istovremeno mogu da osjete prste obje ruke, što pruža preciznije podatke od drugih uređaja sa sličnim funkcijama. Zanimljivo je da ekran dolazi sa ugrađenim skenerom otiska prsta, ali toliko moćnim da prepoznaje otiske prstiju bilo gdje na ekranu.

Tehnologija funkcioniše na način se OLED svjetlost različito reflektuje u zavisnosti od kontrakcije i opuštanja krvnih sudova u prstu, pa kada se reflektuje nazad na ploču, ugrađena organska fotodioda koja osjeti svjetlo (OPD) prepoznaje signal i pretvara ga u podatke o zdravlju.

Samsung Display je na ovom velikom događaju pokazao i ekran “Rollable Flex” koji se može zarolati poput papira i proširiti više od pet puta, sa 49 mm na 254,4 mm kada se odmota. Ovakav displej namijenjen je za uređaje poput laptopa i tableta, kako bi se mogli još jednostavnije prenositi.

Podsjećamo, na sličan način funkcioniše Motorola-in telefon Rizr, sa POLED ekranom od 6,5 inča koji se može savijati i zarolati, a koji je predstavljen na MWC 2023 u Barseloni.