Samsung predstavio novi moćni senzor za kamere

Nekoliko dana pred događaj Galaxy Unpacked, na kojem će 1. februara predstaviti željno iščekivanu Galaxy S23 seriju, Samsung je najavio novi senzor za kamere od 200 MP.

Radi se o senzoru ISOCELL HP2, o kojem se već dugo govori i koji će najvjerojatnije najprije stići u pametnom telefonu Galaxy S23 Ultra.

“Samsung ISOCELL HP2 koristi moćnu Samsung tehnologiju senzora slike za visoku rezoluciju, vrhunsko znanje i donosi iskustvo za epske detalje. Naše vodstvo iskazuje se u inovativnoj tehnologiji piksela koja omogućava da naši senzori idu korak dalje po pitanju broja i veličine samih piksela. Nastavićemo da otvaramo nove horizonte, ali i dodatno učvršćujemo svoje prisustvo na rastućem tržištu koje obuhvata senzore ultra visoke rezolucije”, izjavio je izvršni potpredsjednik poslovnog tima za senzore u kompaniji Samsung Electronics JoonSeo Yim.

Što se tiče tehničkih detalja, ISOCELL HP2 senzor sadrži 200 miliona piksela veličine 0.6 mikrometara (μm) u optičkom formatu od 1/1.3-inča.

Zahvaljujući naprednoj Samsung Tetra2pixel tehnologiji za kombiniranje piksela, ovaj senzor kameri omogućava veću svestranost jer se prilagođava različitom osvjetljenju. Takođe, jako “isprane” fotografije mogu se značajno smanjiti zahvaljujući Samsung Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) tehnologiji koju ovaj senzor posjeduje, čime se dobija poboljšana reprodukcija boja.

Kako bi omogućila vrhunske HDR performanse, kompanija po prvi put uvodi DSG opciju u načinu rada s 50MP kamerom. ISOCELL HP2 senzor može koristiti kombinovanje piksela za proizvodnju vrhunskih fotografija od 50MP i 12.5MP, a takođe može snimati 8K video pri 30 sličica u sekundi, što je samo malo više od onoga što može prošlogodišnji uređaj Galaxy S22 Ultra, koji snima 8K pri 24 sličice u sekundi.

Samsung uređaje možete pronaći u bogatoj m:tel ponudi.