Samsung predstavio hibridni Flex ekran koji se savija i izvlači

Samsung je ove godine na sajmu CES 2023 zvanično predstavio prototipe uređaja sa novom tehnologijom koja se zove hibridni Flex ekran.

Do sada je Samsung prednjačio u inovacijama u oblasti savitljivih ekrana, a sada je ta tehnologija dodatno unaprijeđena.

Prototipi koje je Samsung predstavio posjeduju hibridni Flex OLED ekran i to znači da su s jedne strane savitljivi, a sa druge strane ekran se može izvući i samim tim nudi dodatni prostor, više opcija i mogućnosti te odličan kvalitet slike.

Najmanji uređaj koji je Samsung predstavio kada je zatvoren je veličine 4,2 inča, a nakon rasklapanja na isti način kao Galaxy Z Fold otvara se ekran čija je dijagnala 10,5 inča, a odnos veličine stranica je 4:2.

Kada se ekran otvori pomoću ugrađenog klizača izvlači se dodatni dio ekrana čime se povećava površina na dijagonalu 12,4 inča.

Telefon je primijetno deblji sa desne strane gdje se nalazi taj dodatni dio ekrana koji se izvlači.

Sličan telefon predstavio je Xiaomi prošle godine, a Samsung je prvi koji je stvarno ponudio prototipe.

Osim najmanjeg Samsung-ovog uređaja sa hibridnim Flex-om prikazana su dva panela (nešto veći uređaji). Jedan pod nazivom Flex Slidable Solo izvlačenjem pretvara ekran iz 14-inčnog u 17,3-inčni, a drugi koji je nazvan Flex Slidable Duet OLED sličan je kao prethodni, ali ekran mu se izvlači sa obje strane.

Oba ova Samsung-ova panela su predstavljena na Intel Innovation 2022 u septembru, ali tek na ovogodišjem CES-u u Las Vegasu su prikazani javnosti.