Samsung patent donosi ekran oko cijelog telefona

Iako nisu prvi koji su predstavili ovakav uređaj, Samsung-ov novi Galaxy telefon sa ekranom koji će se obavijati oko cijelog uređaja predstavlja inovaciju u industriji.

Prije dvije godine Xiaomi je predstavio model Mi Mix Alpha, ali mobilni uređaj koji je patentirao Samsung ide korak dalje jer je sve napravljeno bez linije na poleđini ekrana. Sistem kamera je izmješten u traku iznad ekrana, što je pred nas donijelo prvi stvarni telefon sa ekranom od 360 stepeni.

Internet pretraživač, aplikacije za slanje poruka, galeriju, fotografije i mnoge druge sada bi na različite načine mogle da iskoriste ekran sa obe strane uređaja.

Nakon što su tokom 2018. godine predstavili inicijalni dizajn za ovakav vid mobilnog uređaja, u kompaniji Samsung su tokom juna prošle godine započeli proces patentiranja naprednijeg dizajn sa neometanim ekranom.

Sada, tu je i novi patent koji se u potpunosti fokusira na takozvani wrap-around ekran, tj. ekran koji se obavija oko cijelog uređaja, i sve to uz podršku za S-Pen.

Grafički dizajner Parvez Kan predstavio je više 3D rendera koji omogućavaju detaljniji i jasniji pogled na ono što Samsung planira da, u nekom trenutku u budućnosti, predstavi korisnicima.

Osim što veliki savitljivi ekran kao neprekinuti displej obavija čitav telefon, relativno širok ram uređaja krije kamere i senzore, dok se taster za uključivanje uređaja nalazi sa gornje strane, pošto sa strane nema mjesta za njih zbog ekrana.

“Klackalica” za podešavanje jačine zvuka zamijenjena je virtuelnim tasterima, dok je u dokumentaciji navedeno i postojanje virtuelnih tastera za igranje video igara.

Dalje, dokumentacija navodi i potencijalnu integraciju holograma i/ili projektora u ovakve uređaje, gde bi se 3D slike prikazivale u prostoru iznad uređaja posredstvom svjetlosne interferencije. Pored ostalih funkcionalnosti, tu je i bežično punjenje uređaja i USB-C na dnu uređaja.

Sve ovo zvuči, i izgleda, zaista impresivno, ali za sada nije poznato kada, i da li, kompanija Samsung planira predstavljanje ovakvih mobilnih uređaja.