Samsung otkazuje Galaxy S22 FE, a evo i zašto

Iz južnokorejskih medija stiže vijest da je Samsung prekinuo razvoj uređaja Galaxy S22 FE i da ovaj telefon neće ugledati svjetlost dana.

Izvještaj dolazi iz južnokorejskog The Elec-a, odakle tvrde da su nedostatak čipova i povećana potražnja za Galaxy S22 Ultra nagnali proizvođača na ovu oštru odluku. Tako će se umjesto razvoja S22 FE, resursi za njega prebaciti na proizvodnju S22 Ultra.

Prema istom izvoru, bolji dio ove ne baš dobre vijesti glasi da se serija FE ne ukida, pa je planiran nastavak razvoja sljedećeg u nizu modela, Samsung Galaxy S23 FE, koji bi trebalo da bude predstavljen nekad tokom sljedeće godine.

Samsung Galaxy S22 FE je trebalo da ima iste flagship čipove kao i Ultra, ali snažne performanse i dobra prodaja njihovog flagship modela sa S Pen natjerale su proizvođača da ponovo razmisli o svojoj strategiji za 2022.

Budući da Samsung ostvaruje plan od 10 miliona prodatih jedinica Galaxy S22 Ultra, pala je odluka da preusmjeri više resursa za njegovu proizvodnju.

Samsung je imao planove da proizvede tri miliona jedinica Fan Edition, i taj broj će ostati kao cilj za S23 FE.

Preliminarni planovi za 2023. su da Samsung proda 30% više Ultra uređaja – odnosno 13 miliona jedinica, dok se za Galaxy S23 očekuje da će dostići 8,5 miliona primjeraka.