Samsung i dalje vodeći po broju prodatih telefona u svijetu

Mnogi detalji o tehničkim karakteristikama i kvalitetu mobilnih uređaja mogu da se tumače ovako ili onako, ali na kraju uvijek mogu ustuknuti pred podacima o prodaji, na osnovu kojih je najjasnije šta kupci najviše žele i smatraju najkvalitetnijim.

Izvještaj o prodaji pametnih telefona u prvom tromjesečju 2022. godine, koji stiže iz kompanije International Data Corporation, potvrđuje od ranije poznat podatak da je Samsung vodeći svjetski proizvođač telefona.

Samsung je već godinama vodeći na ovakvim listama, a u posljednjem posmatranom periodu ostvarili su rezultat od 73,6 miliona prodanih telefona. Orjentacije radi, to je skoro svaki četvrti telefon na svijetu, preciznije 23,4% tržišnog učešća.

Iako je Samsung zadržao prvo mjesto, kompanija je zabilježila pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine, kada je južnokorejski gigant isporučio gotovo milion telefona više.

Drugo mjesto drži američki Apple, čije je tržišno učešće 18%, odnosno prodatih 56,6 miliona telefona. Za razliku od Samsung-a, Apple je zabilježio porast prodaje u odnosu na isti period prošle godine i to za 2,2 procenta.

Na trećem mjestu je Xiaomi, koji je samo jedne godine uspio da pretekne Apple na drugom mjestu. Ovaj put su se zadržali na 12,7%, odnosno prodatih 39,9 miliona telefona.

Četvrto i peto mjesto takođe drže kineski proizvođači, Oppo koji je isporučio 27,4 miliona telefona (8,7) i Vivo sa 25,3 miliona isporučenih pametnih telefona (8,1%).