Samsung Galaxy S24 bi mogao biti jedan od prvih telefona sa Wi-Fi 7 konekcijom

Većina novih telefona na tržište dolazi sa Wi-Fi 6 ili novijim 6E standardom, s tim da je ovo drugo samo prelazni korak pred neizbježnu pojavu uređaja sa Wi-Fi 7 karakterom.

Izvještaj koji je objavio DigiTimes na osnovu dostupnih podataka sugeriše da se očekuje da će prva grupa Wi-Fi 7 telefona debitovati na tržištu u drugoj polovini 2024. godine.

Samsung će biti jedan od pionira novog Wi-Fi standarda i to sa svojim Galaxy S24. Predviđa se da će to biti jedan od prvih telefona na tržištu koji će podržati Wi-Fi 7 standard, a kojem će se nesumnjivo priključiti i drugi flagship modeli.

Šta to konkretno znači za brzinu? Očekuje se da Wi-Fi 7 ponudi 2.4 puta brže maksimalne brzine u poređenju sa Wi-Fi 6. Pri tome Wi-Fi organizacija navodi da će dostignuta brojka 33 gigabajta u sekundi (Gbps) po pristupnoj tački, a to je više od tri puta brže od maksimalne brzine Wi-Fi 6.

Wi-Fi 7 uređaji će moći da koriste kanale od 300 MHz, ali će i dalje raditi na postojećim frekvencijama od 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz, što je kompatibilno sa postojećim uređajima, pa vam u teoriji neće biti potreban novi hardver za povezivanje.

Qualcomm je već predstavio Wi-Fi 7 seriju mrežnih čipova i prvu seriju kućnih rutera i laptopa vidjećemo početkom 2024. godine.