Samsung Galaxy S23 Ultra će imati novu kameru od 200 MP

Samsung-ov Galaxy S23 Ultra telefon, koji bi trebalo da bude predstavljen 2023. godine, imaće senzor kamere od 200 MP.

Kompanija je u proteklih 10 mjeseci predstaviola dva senzora za kamere koji donose rezoluciju  200 MP, a treći je skoro završen. Taj model senzora je dobio ime ISOCELL, a posljednja iteracija nosi naziv ISOCELL HP3.

Prvo izdanje bi trebalo da se nađe u novom uređaju Motorola, čije je predstavljanje planirano za kraj avgusta. Što se tiče senzora ISOCELL HP3, on ima brži autofokus zahvaljujući novom dizajnu svakog piksela.

Ovo nije prvi put da se pojavljuje informacija o Galaxy S23 Ultra s novim senzorom od 200 MP, jer je i ranije objavljeni izvještaj najavljivao njegov dolazak, dok periskopski modul telefoto kamere, koji podržava rezoluciju 10 MP sa 10 puta uvećanjem, ostaje isti.

Nepoznanica je i dalje kakve su karakteristike druge telefoto kamere, koja je ranije bila 10 MP sa tri puta uvećanjem.

Ove karakteristike nisu u krajnjoj mjeri presudne, jer se poboljšanje kvaliteta slike može ostvariti implementacijom bolje optike ili većim senzorom i definitivno boljom obradom fotografija.

U posljednje tri godine Ultra uređaji te kompanije posjedovali su senzor od 108 MP, što je, takođe, vrlo impresivno. Izbacivanje na tržište telefona sa gotovo duplo jačim senzorom sigurno će biti vrlo velik izazov za konkurentime poput Apple i Google, čiji telefoni još uvijek ne posjeduju ni približno snažne senzore, već su skoncentrisani na AI koja je zadužena da kamera napravi najbolji mogući snimak.