Samsung bi Galaxy S23 serijom mogao u potpunosti da pređe na Qualcomm čipove

Ako je vjerovati tehnološkom analitičaru Ming Chi-Kuo-u, Samsung-ova serija Galaxy S23, koja se očekuje 2023, mogla bi u potpunosti odbaciti Exynos procesore i preći na Qualcomm-ove.

Podsjećamo, Ming Chi-Kuo je najpoznatiji po uvidima u nadolazeće Apple proizvode, a sudeći prema do sada objavljenom, može mu se vjerovati. Ukoliko se pokaže tačnim to što je naveo za kompaniju Samsung, to će značiti odstupanje od ranije strategije prema kojoj je Samsung lansirao Qualcomm varijante u SAD i Kini, dok su tržišta poput Indije obično dobijala Exynos varijante.

Kako prenosi The Indian Express, još prošle godine došlo je do promjene strategije. Naime, Indija je, takođe, dobila varijante modela S22 sa Qualcomm procesorom. Dakle, odnos Qualcomm-a i Exynos-a od 2021. značajno se promijenio u korist američke kompanije.

Ming Chi-Kuo je na svom Twitter-u objavio da je to tako vjerovatno zato što Qualcomm najnoviji procesor Snapdragon 8 Gen 2 razvio sa TSMC-om, u 4-nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji. Napomenuo je da Exynos 2300 ne može da se takmiči sa tim Qualcomm-ovim čipsetom jer ovaj drugi ima brojne prednosti u odnosu na sve prethodne generacije.

Mediji prenose da će, ukoliko se ova informacija koju je tipster objavio pokaže tačnom, to značiti da je Samsung napustio razvoj svog Exynos procesora i da će u sve svoje nove flagship pametne telefone iz Galaxy S23,  S23+ i S23 Ultra serije ugraditi Qualcomm-ov procesor.