Reddit dobija novu funkciju

Reddit planira uvođenje nove funkcije zasnovane na vještačkoj inteligenciji (AI) koja će korisnicima omogućiti efikasniju pretragu sadržaja i otkrivanje novih zajednica koje ih zanimaju.

Ova funkcija će koristiti AI tehnologiju za sumiranje i preporučivanje relevantnog sadržaja, čime će korisnici imati priliku da dublje istraže teme od interesa na forumu. Ovaj potez dolazi kao dio šire strategije Reddita da unaprijedi korisničko iskustvo kroz primjenu naprednih tehnologija.

Reddit će za implementaciju ove funkcije koristiti kombinaciju sopstvenih tehnologija i tehnologija trećih strana. Ova najava dolazi nakon što je Reddit u maju ove godine sklopio partnerstvo sa kompanijom OpenAI, što je omogućilo Redditu pristup velikim jezičkim modelima (LLM). U okviru ovog sporazuma, OpenAI je dobio pravo da koristi materijale sa Reddit-a za obuku svojih AI sistema, dok Reddit koristi ove modele za unapređenje svojih funkcionalnosti.

Osim saradnje sa OpenAI, Reddit je postigao sličan dogovor i sa kompanijom Google. Međutim, direktor Reddit-a je naglasio da kompanija namjerava da blokira pristup onim firmama koje ne pristanu na slične ugovore o korištenju podataka. On je posebno prozvao kompanije Microsoft, Anthropic i Perplexity zbog njihovog odbijanja da pregovaraju o korištenju Reddit-ovih podataka, što je rezultiralo time da je Reddit počeo da blokira veb pretraživače tih kompanija.

Ovaj potez Reddita ukazuje na širu industrijsku tendenciju prema kojoj tradicionalni mediji i online platforme zahtijevaju nadoknadu za korištenje njihovog sadržaja u obuci AI modela. Redditov potez da blokira pretraživače koji ne pristaju na njihove uslove može postati presedan u regulaciji korišćenja podataka u eri vještačke inteligencije.