Recenzija: Need for Speed Unbound

Poznati izdavač igara Electronic Arts (EA) u posljednje vrijeme trudi da svoje poznate franšize vrati na pravi put, a jedna od najpoznatijih je Need for Speed.

Razvoj igre je posao za koji je bio zadužen studio Criterion, inače poznat po radu na nekim od najboljih arkadnih trka, među kojima su i Burnout te Need for Speed: Hot Pursuit. Nakon tri godine rada, u decembru prošle godine stigao nam je Need for Speed Unbound, koji je zbog svog novog koncepta izazivao određenu skepsu, piše Goodgame.hr.

Need for Speed Unbound donosi nešto drukčije koncipirani, ali dobro poznati koncept koji uključuje ulične trke, nabrijana auta i, naravno, muziku koja ide uz sve to. Glavna tema u Need for Speed Unbound-u su ilegalne ulične trke, sa pozadinskom pričom u “Fast & Furious” stilu, koja je totalni cringe i rijetkima će biti zanimljiva, pišu recenzenti. Igra je smještena u grad Lakeshore, fiktivnu verziju Chicaga, a na čijim ulicama nas očekuju raznorazni izazovi i trke.

Need for Speed Unbound ima prepoznatljiv, u isto vrijeme veoma dobar osjećaj arkadnog trkanja, kakav je Criterion i do sada pružao u svojim igrama. Zasnovan je na lutanju ulicama grada i obavljanju raznoraznih zadataka, kako biste skupili određenu svotu novca potrebnog za dalje napredovanje

Struktura igre je podijeljena na single player i multiplayer. Kada kreirate svog lika trkate se i danju i noću i skupljate novac potreban za nabrijavanje svog vozila i učešće u kvalifikacionoj trci koja vas vodi do famozne “trke svih trka”.

Potrebno da tokom četiri nedjelje, doslovno radnim danima, odradimo što više trka i na taj način skupimo određenu količinu novca potrebnu za učešće u glavnoj utrci koja se odvija subotom. Uz klasične trke, tu su i sporedni zadaci, zahvaljujući kojima možemo zaraditi dodatnu lovu.

Za glavnu trku potreban je automobil određene klase, a to znači da ćete dobar dio vremena i ganjati pravo vozilo, a potom ga i dodatno nabrijavati kako biste bili što bolji i brži, ali i atraktivniji. Što više novca pokušate zaraditi, to će i izazovi koji su pred vama biti teži, a policije koja vam diše za vratom biće sve više i više. Što luđe se ponašate, u GTA stilu, navući ćete više policijskih jedinica.

U igri nas očekuje priličan broj automobila. Kako biste povećali svoju garažu, biće vam potrebno dosta truda, ali i vremena, jer sredstva potrebna za kupovinu nikada nisu dostupna u onoj mjeri u kojoj biste vi to voljeli i moraćete biti ekonomični.

Multiplayer je ovdje u potpunosti odvojen od single playera, pa ulaskom u taj mod gubite sve što ste ostvarili i počinjete od nule. To je ujedno samo jedan od problema koji muče ovaj dio igre. Veći problem je taj što je sam Lakeshore prilično prazan i ne nudi neki ozbiljniji motiv za istraživanje i nadmudrivanje drugih igrača. Što se tiče vizuelnog utiska, spoj fotorealističnog setting-a i prilično detaljnijh automobila i anime efekata je pun pogodak, a ugođaju dodatno doprinosi i impresivni zvuk sa odličnim efektima i dobro pogođenim soundtrackom.

Zaključak je da Need for Speed Unbound definitivno nije skrenuo s pozitivnog puta kojim je ovaj serijal krenuo prije tri godine. U pozitivne utiske na kraju idu: Cool prezentacija sa anime efektima / Zabavna arkadna trka / Osjećaj brzine / Hrpa vizuelnih dorada vozila. Negativna ocjena: Neiskorišten potencijal online komponente.

Igra je dostupna za PS4, PS5, PC…