Razvijena tehnologija za test zgrušavanja krvi na pametnom telefonu

Tehnologija zasnovana na pametnim telefonima koja omogućava da uradite test zgrušavanja krvi kod kuće? Da, postoji i razvili su je istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu.

U pitanju je test koji podrazumijeva stavljanje kapi krvi u mali plastični dodatak ispod telefona. On sadrži supstancu koja pokreće zgrušavanje krvi i čestice bakra na koju kamera telefona može da se fokusira. Vibriranjemse krv zgrušava, a pomoću aplikacije se prati kretanje čestica bakra u njoj. Kako se krv zgrušava, kretanje čestica se usporava.

Princip je, dakle, dosta jednostavan, a pruža jeftinu i pogodnu opciju za testiranje krvi za pacijente koji uzimaju antikoagulanse.

Naučnici koji su radili na ovom projektu vjeruju da bi pomenuta tehnologija mogla da funkcioniše kao testovi šećera u krvi kod kuće i da pruži pogodnost za određenu populaciju pacijenata.

Skoro svaki pametni telefon iz protekle decenije ima vibracioni motor i kameru. To znači da, kao što navode istraživači koji su radili na razvoju ove tehnologije, svako ko ima telefon može da ga iskoristi na ovaj način.