Razgovori u WhatsApp-u su osigurani tajnim kodom

WhatsApp platforma za komunikaciju predstavila je novu funkcionalnost s ciljem jačanja privatnosti korisnika – tajni kod.

Ova karakteristika omogućava korisnicima da zaštite određene razgovore pomoću posebnog koda, pružajući dodatni nivo sigurnosti i privatnosti.

Da biste iskoristili ovu funkciju, prvo je potrebno omogućiti opciju “Sakrij zaključane razgovore”. Nakon toga, postavite svoj tajni kod, koji će biti ključan za pristup skrivenim razgovorima. Zaključani razgovori neće se prikazivati u glavnom prozoru za razgovore, čime se osigurava potpuna diskrecija. Da biste privremeno otkrili zaključane razgovore, dovoljno je unijeti kod u polje za pretraživanje.

Ova funkcija dobija na značaju jer pruža dodatni sloj sigurnosti. Čak i ako neko fizički preuzme vaš telefon, neće moći pristupiti razgovorima koji su zaštićeni na ovaj način bez poznavanja tajnog koda. Tajni kod može sadržavati slova, brojeve, posebne znakove i emotikone, pružajući korisnicima širok spektar mogućnosti za kreiranje jedinstvene i bezbjedne lozinke.

WhatsApp je obavijestio korisnike da je funkcija već dostupna, iako je moguće da će neki morati malo pričekati dok se ne pojavi na njihovim uređajima. Ovaj potez svjedoči o posvećenosti WhatsApp-a poboljšanju sigurnosnih funkcija, čime se korisnicima pruža dodatni alat zaštite i ojačava njihova kontrola nad digitalnim prostorom.

Ova inovacija je još jedan korak tehnološke kompanije ka unapređenju privatnosti i sigurnosti korisnika, istovremeno prateći trendove u industriji koji naglašavaju važnost zaštite ličnih podataka. Očekuje se da će ova funkcija biti dostupna korisnicima širom svijeta u narednim mjesecima.