Rasteretite Android uređaj brzo i jednostavno 

Većina ljudi, pogotovo onih koji imaju malu djecu, dođe u situaciju da im Android telefon u nekom trenutnu postane jako spor, “preopterećen”, često zatrpan igricama, a ne znaju kojih sadržaja da se odreknu da bi ponovo profunkcionisao kao na početku.

Pošto se najteže rastajemo od fotografija i video snimaka, a vrijeme je ljetnih godišnjih odmora i trebaće nam još prostora za nove uspomene, donosimo vam male savjete kojih aplikacija da se riješite bez griže savjesti.

Krenućemo od “bloatware” aplikacija, odnosno onih koje su unaprijed instalirane i koje nas dočekaju kada prvi put uključimo novi telefon.

Iako među njima ima i onih koje su nam neophodne, bude i onih koje nikada ne pokrenemo jer nam nisu potrebne. Pregledajte aplikacije u svom telefonu i riješite se takvih. Sigurno ih imate. Ukoliko neku takvu aplikaciju ne možete izbrisati, onemogućite je kako ne bi trošila resurse u pozadini.

Isto učinite i sa aplikacijama kojih je više, a imaju istu svrhu, poput pregledača ili aplikacija za razmjenu poruka. Ostavite samo po jednu takvu.

Riješite se i aplikacija koje rade ono što vaš operativni sistem sada sam može odraditi, poput aplikacije za reprodukciju medija ili smanjivanje plavog svjetla.

Pomenuli smo igrice. Normalno je da imamo dvije-tri kojih se ne bismo odrekli, ali sve više od toga moglo bi biti previše za vaš Android, pa ne bi bilo loše da napravite seleksiju i deinstalirate one koje dugo niste igrali i koje vam više nisu toliko zanimljive, te samim tim napravite prostor za neki novu.

Naravno, uvijek je dobro riješiti se i neuspjelih fotografija i videa, ili barem duplikata, koji nam zaista nisu ni potrebni.