Raste popularnost aplikacije koja fotografije pretvara u anime

Meitu aplikacija postala je izuzetno popularna u posljednje vrijeme zbog nove opcije koja pomoću vještačke inteligencije pretvara likove sa fotografije u njihovu anima verziju.

Aplikacija Meitu postoji već nekoliko godina. Primarno je služila za editovanje, odnosno dotjerivanje i uljepšavanje fotografija, ali sve se promijenilo kada su autori napravili novu funkciju.

U Japanu, gdje su anime dio popularne kulture, dospjela je na prvo mjesto top liste aplikacija na Apple Store-u, a na drugo u Gooogle Play Store-u. Pri vrhu se našla i u drugim zemljama širom svijeta.

Meitu aplikaciju je napravila istoimena kompanija čije je sjedište u Hong Kongu, a njihove dionice su u posljednjih nekoliko nedjelja porasle za 50 odsto.

Može se reći da je Meitu dio trenda u kojem se vještačka inteligencija sve češće koristi za generisanje slika ili čak pretvaranje teksta u slike na platformama poput Midjourney i OpenAI Dall-E. Radi na jednostavnijem principu, svaku fotografiju, likove i objekte na njoj pretvara u scenu koja kao da je upravo nacrtana za anime strip ili film.

Predviđa se da će se trend korištenja AI na ovaj način nastaviti u budućnosti, a biće primjenjivan i u modnoj industriji koja na taj način može da generiše modele za onlajn prodaju odjeće.