Prvi telefon sa Snapdragon 8 Gen 1+ čipom stiže u junu

Plus model premijum čipa kompanije Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 1+ mogao bi naći na tržištu najranije tokom juna, a najkasnije u julu, što je prije nego se očekivalo ranije.

Biće zasnovan na 4nm proizvodnom procesu kompanije TSMC. U njemu je integrisan jedan „Prime Core“ zasnovan na arhitekturi ARM Cortex-X2 koji radi na 3 GHz, dok su tri jezgra su zasnovana na Cortex-A710, ali rade do 2,5 GHz. Takođe, integrisana su četiri jezgra za uštedu energije, zasnovana na ARM Cortex-A510 arhitekturi i rade na 1,8 GHz. Sva jezgra mogu da koriste zajedničku keš memoriju nivoa 3 od 6 MB.

U poređenju sa Snapdragon 888 (Plus), novi čipset povećava performanse za 20 odsto, a štedi energiju za 30 procenata. To znači da je Snapdragon 8 Gen 1+  najbrži čipset za pametne telefone zasnovane na Androidu i trebalo bi da bude pozicioniran između Apple A13 i A14 čipseta.

Takođe, Integrisani AI Engine može da ponudi do 4 puta brže AI performanse zahvaljujući većem Tensor motoru.

Navodi se da će prvi uređaj koji će pokretati Snapdragon 8 Gen 1+ čip biti objavljen u Kini. Međutim, nije objavljeno koji telefon će prvi dobiti ovaj čipset. Rane pretpostavke pominju da bi to mogao biti OnePlus 10 Ultra, ali bi ovaj telefon mogao koristiti i Dimensity 9000 ili aktuelni Snapdragon 8 Gen 1.