Prvi Samsung-ov sklopivi tablet bi mogao da bude predstavljen za šest mjeseci

Taman što je Samsung predstavio svoja dva dugo iščekivana sklopiva telefona Galaxy Z Flip 4 i Galaxy Z Fold 4 , već su se povela pitanja, šta je sljedeće?

Ako postoji dilema da li će se Samsung okrenuti tabli na kojoj će crtati šta je njihov naredni cilj ili će uskoro objaviti nešto sasvim novo, odmah treba reći, očekujte ovo drugo.

Već se čuju predviđanja da će Samsung nastaviti sa predstavljanjem noviteta iz “savitljivog programa”. Nakon što su za telefone savladali naprednije tehnologije savitljivih ekrana, prema šuškanjima, očekuje se da to sada nastave i u oblasti tableta.

Prema njima, Samsung će objaviti svoj prvi potpuno sklopivi tablet za šest mjeseci, zajedno sa serijom Galaxy Tab S9. Dok se posljednjih mjeseci govorilo o sklopivim telefonima Flip 4 i Fold 4, te Galaxy Watch-u, Galaxy Tab S9 je pao u drugi plan.

Međutim, pod pretpostavkom da Samsung slijedi godišnji raspored lansiranja, serija Tab S9 — i prvi sklopivi Galaxy tablet — trebalo bi da bude predstavljeni nekad u januaru-februaru 2023. godine.

Nije tajna da se Samsung oko decenije bavio tehnologijom sklopivog ekrana. Tehnologija je postala stvarnost sa prvim Galaxy Fold-om i postajala je sve bolja sa svakim nastavkom.

U međuvremenu, Samsung Displey je imao mnogo mogućnosti da prikaže nove i jedinstvene faktore oblika zasnovane na svojoj tehnologiji sklopivog ekrana. Razvio je dvostruko sklopive, klizne i kotrljajuće prototipove i patentirao je desetine koncepata.

Imajući to na umu, prerano je reći koji će faktor forme usvojiti prvi sklopivi Samsung tablet, ali osnovni princip će biti isti: obezbijediti veliki ekran u kompaktnom obliku koji može da se proširi.