Prvi proizvođač telefona koji je dodao satelitske poruke na svoje uređaje je…

Huawei je najavio Mate 50 seriju koja će imati mogućnost slanja tekstova putem satelitske komunikacije.

Očekuje se da istu funkciju ponudi i glavna konkurencija – iPhone 14.

Mate 50 i Mate 50 Pro će moći da šalju kratke tekstove i koriste navigaciju zahvaljujući kineskoj globalnoj satelitskoj mreži BeiDo. Na taj način biće omogućena komunikacija u oblastima bez mobilnog signala.

Huawei flagship serija Mate 50 ima 4G verziju Snapdragon 8 Plus Gen 1 čipseta sa 8 GB RAM-a. Ima nešto veći OLED ekran od 6,74 inča sa brzinom osvježavanja od 120Hz, dok Mate 50 nudi OLED panel od 6,7 inča i rifreš brzinom od 90Hz.

Obje verzije imaju glavnu zadnju kameru od 50 MP sa sočivom sa promjenljivim otvorom blende. Podsjećamo, većina kamera za pametne telefone koristi fiksne otvore blende.

Mate 50 Pro ima i unaprijeđenu kameru od 64 MP sposobnu za digitalni zum od 200k, a standardni Mate 50 nudi digitalni zum od 100k sa nižom rezolucijom.

Istovremeno, kompanije T-Mobile i SpaceX su upravo najavile partnerstvo koje ima za cilj da satelitsku komunikaciju putem Starlink satelita omogući pretplatnicima T-Mobile-a.

Glasine da i Apple radi na ovoj mogućnosti kruže od prošle godine. U svim ovim slučajevima tehnologija će vjerovatno biti ograničena, barem u početku.

T-Mobile kaže da će njegov sistem omogućiti tekstualne, pa čak i slikovne poruke, ali ne glasovne pozive i podatke. Na osnovu podataka iz Huawei-a, izgleda da će telefoni Mate 50 serije moći da šalju tekstove samo putem satelita, ali da neće moći da ih primaju.

U svim ovim slučajevima, satelitsko slanje tekstualnih poruka ima za cilj da obezbijedi vezu za hitne slučajeve u mjestima bez signala.