Prvi “Oscar” za industriju video-igara

 „Colette“, kratki film prikazan u igri „Medal of Honor: Above and Beyond“, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Oscar“. Priznanje je dobio za najbolji kratki dokumentarni film. 

Ostvarenje „Colette“ su predstavili Oculus Studios i Electronic Arts ‘Respawn Entertaiment,a distribuisao The Guardian. Ovo je zapravo prvi put da je projekat industrije video-igara osvojio ovu prestižnu nagradu. 

Djelo je režirao Anthony Giacchina i govori o djevojci koja se prvi put nakon kraja Drugog svjetskog rata vraća u Njemačku, u posjetu radničkom kampu u kojem je njen brat ubijen. Dokumentarac je predstavljen u tradicionalnom 2D formatu. 

„Kao što vidimo u filmu, otporu je potrebna hrabrost, ali suočavanje s prošlošću može potrajati i više. Dopustiti nam da ovo hodočašće sačuvamo za buduće generacije bio je istinski čin hrabrosti i povjerenja“, rekao je Mike Doran, direktor kompanije Oculus

Inače, „Medal od Honor: Above and Beyond“ nije spektakularno prošao kao video-igra i većina recenzija je bila negativna. Sada kada je jedan od dobitnika prestižne nagrade, moguće je da će ljubitelji gejminga dati novu šansu ovoj igri.