Procurile prve informacije o novom Honor 50 uređaju

Izgleda da će Honor izbaciti svoju najnoviju paletu pametnih telefona, u skladu sa glasinama koje se već pojavljuju lansiranje je najavljeno već ovog mjeseca.

Evo što do sada znamo o seriji Honor 50, kada bi telefoni trebali stići i hoće li sadržavati Googleovu podršku ili ne.

Kada će biti objavljen?

Postoje snažne naznake da će Honor lansirati svoju seriju 50 u maju 2021, prema informacijama koje posjeduje GSMArena.

Možda ste očekivali Honor 40, jer je posljednje izdanje kompanije (barem u Kini) bilo Honor V40. Tradicionalno V-modeli prethode redovnim izdanjima iste serije, pa bismo očekivali Honor 40, zatim V50, a zatim i seriju 50 nakon toga.

Čini se da ove godine Honor krši taj trend i umjesto toga ide direktno na Honor 50.

Koliko će koštati?

Još nema detalja o cijeni za Honor 50, jer je kompanija nekad bila dio Huaweija, ali je prodana krajem prošle godine kako bi je oslobodila embarga u SAD-u koji Huaweiju zabranjuje trgovanje sa većinom američkih tvrtki, uključujući Google.

To znači da će novo vlasništvo možda htjeti marku podići na premium nivo, a ne na srednju klasu gdje se prethodno nalazio.

Koje će karakteristike i specifikacije?

GSMArena je objavila skice koje je preuzela, a prikazuju raspored zadnje kamere kamere. To je uključivalo veliku jednostruko sočivo na vrhu, sa dva manja u drugom kružnom dijelu ispod.

Zanimljivo je da popratna fotografija takođe pokazuje neku vrstu pribora za gornje strane.

To dodatno razlikuje Honor 50 od V40, koji ima pravougaonu glavnu kameru sa još tri sočiva i blicom smještenim ispod.

Imamo bolji uvid u mogući dizajn telefona zahvaljujući renderu Weibo korisnika Zealer. Nije jasno radi li se o procurelom renderu iz Honor-a ili o CAD-ovom renderu koji se temelji na dosad objavljenim detaljima, ali u svakom slučaju ovo je vjerovatno prilično dobra procjena konačnog dizajna.

Jedina jasna specifikacija koju imamo dolazi iz kineskog sistema certifikovanja 3C, koji je otkrio punjače koji će se isporučiti sa telefonom u Kini. Vjeruje se da je broj modela NTH-AN00 standardni Honor 50, a isporučivaće se sa punjačem od 66 W.

Napokon, očekuje se da će koristiti ne sasvim vrhunski Snapdragon 870 čipset, ali i dalje moćna komponenta temeljena na vodećem hardveru Snapdragon 865 iz 2019. godine.

Hoće li imati usluge Google Play?

Kao što je gore spomenuto, Honor više nije dio Huawei grupe i kao takav neće spadati pod zabranu koja trenutno djeluje u SAD-u. Iako je prodaja hardvera očito važna, najvažniji razlog za odvajanje kompanije bio je kako bi njegovi proizvodi mogli koristiti Googleove usluge, za razliku od ostalih Huaweijevih uređaja.

Imajući to na umu, nadamo se da će Honor moći imati usluge Google Play Services, što znači i Play Store i sve Googleove aplikacije. Izvršni direktor Honor-a, George Zhao, potvrdio je u januaru da je kompanija u pregovorima s Googleom, ali još nije objavljena nijedna najava u vezi s rezultatima tih razgovora, pa ćemo zasad morati pričekati.