Pročitajte novi broj m:agazina

Želimo vam dobrodošlicu u drugi ovogodišnji i 36. broj m:agazina, ali prvi u elektronskoj formi.

Od sada, razne zanimljive teme koje zaslužuju pažnju moći će se čitati u onlajn verziji m:agazina, na zadovoljstvo mnogih čitalaca. Tako se polako budimo iz zimskog sna, proljeće nam kuca na vrata, a s njim i šarolike teme koje ćete imati priliku da čitate. Zato spremite svoj jutarnji napitak, jer vrijeme je za razbuđivanje.

U novom izdanju m:agazina čitaćete o trenutno najaktuelnijoj temi – ChatGPT-ju, koji je u prvom mjesecu postojanja stekao 57 miliona korisnika i čiji sistem raspolaže sa čak 300 milijardi riječi. Veoma je jednostavan za korištenje i pri tome besplatan.

Sa vještačke inteligencije prelazimo na vijesti o dostignuću kompanije m:tel. Naime, u 2022. godini, kompanija bilježi veliki poslovni uspjeh, koji se ogleda u ostvarenoj dobiti od 82,27 miliona konvertibilnih maraka, što je rast od skoro osam miliona konvertibilnih maraka, odnosno 10,72% u odnosu na rezultat ostvaren u 2021. godini.

Kada je riječ o tehnologiji, možemo slobodno reći da je Južna Koreja nekoliko koraka ispred vremena. U prilog tome govori činjenica da vlada te države ima u planu da podstakne lokalne kompanije da proizvode materijale, komponente i opremu za razvoj 6G mreže, čiji početak primjene se planira za 2026. godinu, brže nego što se iko nadao tome.

Sa druge strane, obavili smo intervju sa našim poznatim glumcem Ljubomirom Bandovićem, koji publiku osvaja svakom novom ulogom. Jedna od njih je i uloga u seriji „Koža“, posljednjem dijelu trilogije, u kojoj glumi kontroverznog biznismena. A, kakav je pogled sa svjetskog vrha, zna Jana Đerić, sa kojom smo takođe imali priliku da obavimo intervju. Mlada kik-bokserka sa samo 17 godina uspjela je da postane juniorska šampionka planete na prvenstvu u Italiji, ali tu ne želi da stane.

Nadamo se da smo vas uvjerili kako ovaj broj m:agazina sa sobom nosi mnogo zanimljivih tema te da ćete uživati dok budete čitali.