Prikazane prve fotografije modela Xiaomi 12 Lite

Lite verzija Xiaomi 12 serije predstavlja već uobičajenu praksu ovog proizvođača da ponudi i pojednostavljenu i pristupačnu verziju vodećih modela.

Ono što prvi snimci koji pokazuju ovaj model govore jeste da ipak nije naslijedio izgled uređaja serije 12. Razlike naravno nisu dramatične, ali izgled glavne kamere je nešto drugačiji i zapravo više liči na onaj koji možemo vidjeti u modelu Redmi Note 11.

Ta kamera će imati 108 MP, premda su kolale glasine da bi na nekim tržištima ovaj model mogao doći sa 64 MP. Uz nju su ultraširoka kamera od 8 MP i makro kamera od 5 MP.

Kod prednje kamere nije bilo iznenađenja i tu je implementirano rješenje ravnog panela sa selfie kamerom, koja se nalazi u sredini gornjeg dijela ekrana.

Veličina displeja je, prema navodima, 6,55 inča i uz rezoluciju FHD+ OLED kvaliteta sa brzinom osvježavanja od 120 Hz i skenerom otiska prsta na ekranu. Okvir je napravljen od plastike – za razliku od ostalih telefona serije Xiaomi 12 koji imaju metalne okvire, a ivice su blizu toga da se nazovu ravnim.

Telefon će pokretati Qualcomm Snapdragon 778G Plus čipset, imaće dvostruke stereo zvučnike i IC blaster, kao i bateriju od 4.500 mAh sa podržanim punjenjem od 67 W.