Pričajmo o bezbjednosti na internetu! Jer treba da…  Zaštitimo djecu na internetu!

Znate li za ovaj broj 080 05 03 05?

Kada s djecom razgovaramo o životu, pričamo im i o načinima kako da se zaštite od svega što nije dobro po njih. Dobar dio savremenog života nalazi se u virtuelnom svijetu, odnosno internet okruženju. To je mjesto na kojem naši mladi provode veliki dio svog dana i istražuju kako bi učili, ali i družili se i zabavljali. Svakako, društvene mreže postale su platforme za još jedan specifičan socijalni krug u kojem se mladi ljudi druže, upoznaju i komuniciraju. A, za svaki oblik komunikacije dobro je poznavati pravila, kako u smislu lijepog i pristojnog ponašanja, tako i načina da se zaštitimo od eventualnih neprijatnosti. Nijedan oblik komunikacije, nažalost, nije oslobođen negativnih poruka i stavova. U online okruženju, ovo može da bude još i pogubnije po mlade ljude, budući da ostavlja veliki prostor za anonimnost strane koja vrši cyber nasilje ili uznemiravanje na internetu. 

S tim u vezi, statistike kažu, kada je riječ o BiH, da čak 85% mladih nije razgovaralo ni s kim o uznemiravanju na internetu, a koje je doživjelo više od polovine ispitanika! Ako uzmemo u obzir da svako treće dijete, po ovom istraživanju, navodi da koristi internet dva do četiri sata dnevno, a svaki treći srednjoškolac pet i više od pet sati dnevno tokom radnih dana, dok neradnim danima taj broj prelazi i do svakog drugog srednjoškolca, jasno je koliko je važno da u tom svijetu – online okruženju, oni ostanu bezbjedni.

Izvor fotografije: Depositphotos

Tome dodajmo i podatak da se postotak djece koja koriste društvene mreže iznosi: srednja škola 86,2%, osnovna škola viši razredi 82,4% i niži razredi 55,2%. U tim socijalnim interakcijama svakako dolazi do mogućnosti uznemirujućih iskustava koje je doživjelo, po ovim istraživanjima, 56,1% ispitanika.

Pored edukacije, koja je primarna i najvažnija kada je u pitanju bezbjednost na internetu, važno je da postoji sigurno okruženje gdje se mladi mogu obratiti ako imaju bilo kakav problem, pa i pitanje u vezi sa svojom sigurnošću.

U BiH od 2013. godine funkcioniše Plavi telefon, savjetodavna linija za djecu i mlade koju je pokrenulo Udruženje „Nova generacija“ iz Banjaluke. Usluga je anonimna i besplatna, zahvaljujući kompaniji m:tel koja je omogućila besplatne pozive za sve mreže mobilne  i fiksne telefonije u Bosni i Hercegovini, a otvoren je kako za djecu i odrasle. Svi koji trebaju pomoć ili savjet mogu da se obrate Plavom telefonu putem telefona ili elektronskog savjetovanja.

Elektronsko savjetovanje podrazumijeva dopisivanje sa savjetnicima putem e-poruke, četa ili društvenih mreža, Facebook i Instagram. Na liniji su angažovana četiri psihologa/ savjetnika sa dugogodišnjim iskustvom rada na liniji te volonteri/savjetnici koji su prethodno prošli obuku u trajanju od tri mjeseca. Linija je trenutno aktivna svakim radnim danom od 09 do 22 časa.

Izvor fotografije: Depositphotos

Samo u prethodnoj godini, od ukupnog broja svih savjetodavnih poziva na koje su odgovorili savjetnici Plavog telefona, 15% se odnosi na temu zlostavljanja i nasilja. Najzastupljeniji problemi zbog kojih su se djeca i odrasli javljali jesu emocionalno zlostavljanje, nasilje u porodici te nasilje putem interneta.

Zato, važno je govoriti o digitalnom dobu i svijetu u kojem živimo – o dobrim i manje dobrim stvarima koje ono sobom nosi, te mladim ljudima pružiti mogućnosti i načine da ostanu bezbjedni i u tom okruženju!

I, zato, kako bi skrenula pažnju na nužnost podrške edukaciji za bezbjedno djetinjstvo u savremenom svijetu, kompanija m:tel pokrenula je društveno odgovornu kampanju pod nazivom „Ne zatvarajmo oči, zaštititmo djecu na internetu!”

Ako se susrećeš sa bilo kakvim vidom nasilja na internetu, besplatno pozovi Plavi telefon 080 05 03 05!