Pregledali smo sedmični program za vas

Pred vama je novi pregled sedmičnog programa, a evo koje filmove, serije i dokumentarne emisije smo izdvojili ovog ponedjeljka:

Ponedjeljak, Cinemax 2, Zemlja tigrova u 20.30 (pozicija kanala 354)

Fort Polk, Louisiana, 1971. Stiže grupa regruta, među kojima je inteligentni i neposlušni Bozz (Colin Farrell). Bozzov cilj je otići iz vojske. Ne zanima ga ko će snositi posljedice za njegovu neposlušnost. Paxton, koji pokušava biti pisac i sve zapisuje u svoj dnevnik, takođe je nerado prihvatio vojsku, ali smatra da je njegova odgovornost da ostane. U nekoliko situacija upravo Paxton dobrovoljno preuzme na sebe Bozzovu krivicu, pa Bozz, iako to ne pokazuje, počinje razmišljati i o drugima. U posljednjoj sedmici obuke za takozvani Tigerland, američku bazu koja je najbliža Vijetnamu, vojnik Wilson (Shea Whigham) umjesto slijepih metaka u pušku stavlja prave. Želi ubiti Bozza koji ga je više puta ponizio…

Utorak, National Geographic, Kolosalni strojevi u 20.00 (pozicija kanala 401)

Ovo je fascinantno putovanje kroz mehanizme i inženjerske principe rada najvećih svjetskih strojeva. Ako vas zanima kako premjestiti nosač aviona ili kako naftna platforma izdrži orkanske oluje, ovo je prava emisija za vas. Otkrijte inženjerske tajne velikih strojeva koji nam pomažu istražiti naše okeane.

Srijeda, Superstar TV, Kalkanski krugovi u 19.05 (pozicija kanala 300)

Glavni junak serije Kalkanski krugovi je Dejan Matić (Vojin Ćetković) koji odlučuje da prekine rad u svom arhitektonskom birou kad mu policija privede ćerku Mionu (Ivana Zečević). Zajedno sa ćerkom seli se u Dol, rodno selo njegovog oca. Nada se da će u Dolu ćerku odvojiti od lošeg društva i loših navika, te obnoviti međusobnu bliskost, izgubljenu tokom Mioninog odrastanja i Dejanovog bavljenja svojom karijerom. U porodičnoj kući u Dolu čeka ih stric Velibor (Žarko Laušević), spreman da im pomogne u privikavanju na novo okruženje. On ih upoznaje i sa sukobom koji je podelio Dol – povratnik iz inostranstva, imućni preduzetnik Maksa (Marko Gvero) želi da na prostoru tzv. Zabrana, šume koju koriste Doljani, podigne moderan hotelski kompleks. Otpor mu pružaju Velibor i Vera Jakovljević (Nataša Ninković), doljanska učiteljica i Dejanova simpatija iz mladosti.

Četvrtak, Cinemax, Julie i Julia u 20.00 (pozicija kanala 353)

Meryl Streep tumači Juliu Child, a Amy Adams je Julie Powell u filmskoj adaptaciji scenaristkinje i redateljke Nore Ephron dvaju bestsellera, memoara Julie Child napisanih uz Alexa Prud’hommea, Powell’s Julie & Julia (Powellina Julie i Julia) i My Life in France (Moj život u Francuskoj). Zasnovan na dvije istinite priče, film Julie i Julia isprepliće živote dvaju žena koje, odvojene prostorno i vremenski, dijele nedostatak inspiracije… Sve dok ne otkriju da je uz pravu kombinaciju strasti, neustrašivosti i maslaca sve moguće.

Nedjelja, HBO, Sherlock Holmes: Igra sjena u 20.00 (pozicija kanala 350)

Robert Downey Jr. ponovno glumi najpoznatijeg detektiva na svijetu, Sherlocka Holmesa, a Jude Law ponovno je u ulozi njegovog prijatelja i kolege dr. Watsona. Sve dosada Shelock Holmes bio je najpametnija osoba u široj okolini. Ali pojavio se novi genijalni zločinački um, profesor James Moriarty, koji nije samo intelektualno ravnopravan Holmesu, nego mu njegova zloba i potpun nedostatak morala daju prednost nad poznatim detektivom. Na naslovnicama širom svijeta pojavljuje se vijest: skandal je upropastio indijskog magnata pamuka, kineski trgovac opijumom umro je od navodnog predoziranja, umro je američki kralj čelika… Niko ne vidi vezu između tih naizgled slučajnih događaja osim velikog Sherlocka Holmesa koji razotkriva mrežu smrti i uništenja u čijem središtu sjedi jedan jedini, opaki pauk: Moriarty.